
Folyik az Őrség aranyának is nevezett tökmagolaj ebben a csákánydoroszlói kisüzemben. Horváthék 20 hektáron termelik az olajtököt, de nem csak a saját alapanyagukat dolgozzák fel a családi manufaktúrában, hanem bérmunkát is végeznek.
Ha belemarkolunk, megszorítjuk és roppanni kell. Akkor a víztartalma 7 % alatt van, így lehet tárolni huzamosabb ideig.
Horváth István őstermelő azt mondja, náluk mindig friss olaj készül. A magot ledarálják, sóval és vízzel masszává dolgozzák, majd 80 fok körüli hőmérsékleten pirítják.
Ifj. Horváth István
A só csak segédanyag a tökmag pirításánál. Mivel az olajban nem oldódik, így a tökmag pogácsában marad vissza. Az a szerepe neki, hogy az üstbe ne ragadjon bele a massza. Így könnyebben tudjuk keverni, és finomabb olajat tudunk előállítani.
Ez a speciális présgép 200 tonnával nehezedik az előkészített masszára. 1 kg tökmagból 3-4 dl olaj nyerhető.
"Ez 100 %-os, nem higított."
A frissen préselt olajat palackozás előtt néhány napig ülepítik.
Horváth Ervin
3 napig ülepedni hagyjuk a tartályban. A süreje leülepedik, a felső részében van a tiszta anyag.
A telítetlen zsírsavakban gazdag tökmagolaj koleszterincsökkentő hatása mellett több betegség megelőzésére is alkalmas. A népi gyógyászatban is fontos szerepet töltött be, ma újra népszerű. Az alapanyag viszont az utóbbi évek szélsőséges időjárása miatt egyre kevesebb.
Horváth István őstermelő
Az elmúlt években árvizek és aszály is volt. Nem jó a szélsőséges időjárás. Érezzük, hogy sokan abbahagyják a termesztést, mert egyre nehezebb jó termésátlagot produkálni.
A tökmagolaj mellékterméke, a pogácsa is értékes, azt ugyanis állati takarmányozásra, a horgászok pedig etetőanyagként használják.





























