Hírek

Kevesebb, de jó minőségű búza terem Vas megyében

2021. július 16., 14:14

Tavasszal még rekordközeli búzatermés ígérkezett, ám az aszály keresztülhúzta a gazdák számításait. Idén kevesebb, ugyanakkor rendkívül jó minőségű gabonát takaríthatnak be Vas megyében. Az aratás időben elkezdődött, az elmúlt napok esőzései csak átmenetileg akasztották meg a munkát. A felvásárlási árak a várakozások szerint emelkednek az előző évekhez képest.

 

Kevesebb, de jó minőségű búza terem Vas megyében

1 millió hektárról 830 ezerre csökkent a búza vetésterülete országosan. Vas megyében nem volt jelentős változás, 40 ezer hektáron kezdődhetett meg a betakarítás. Teljes gőzzel folyik a munka, mert a változékony idő miatt mindenki igyekszik mielőbb raktárba vinni a gabonáját. A hűvös tavasz miatt sokáig két hetes csúszásban volt a természet, ám a forróságban a gabona behozta a lemaradást. A búzatáblák azonban megsínylették az aszályt, a tavalyi 6,5 tonna hektáronkénti termésmennyiséget biztosan nem érik el, a gazdák 10 százalékos csökkenést becsülnek.

Pusztavámi Márton - megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
"A termést alakító három tényező közül - a tőszám, a kalászonkénti szemszám és az ezermagsúly - közül kettőt kedvezőtlenül ért. A növény a kalász alsó és felső szemeit nem neveli ki, ezáltal szemszámcsökkenés érte a termést.  Az előző évekhez képest alacsony lesz az ezermagsúly, hármassal kezdődik, 32-35 grammot mérünk a 40 gramm helyett."

Bár a mennyiség nem közelíti meg a tavalyit, a minőségre nem lesz panasz.

Pusztavámi Márton - megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
"Gazdatársaim intenzíven kezelték a növényt, megkapta a műtrágya és lombtrágya anyagot, de megnőni nem tudott, ezért a beltartalmi értékek növekedtek. Nem ritka a 16-18 százalékos fehérjetartalmú búza sem, ez rendkívül jó, de az alacsony ezermagsúly miatt a hektoliter súly gyengébb."

Kevesebb amerikai búza érkezik a világpiacra, a német gazdákat pedig időjárási károk sújtják - mindez elindította a felvásárlási árakat felfelé. A hazai agráriumban azt remélik, hogy 70 ezer forint felett alakul majd a búza ára. Hihetetlen magasságokba emelkedik például a repce. A növényt jelentősen visszavetette a tavaszi fagy, 3,6 helyett 2,7 tonna termett hektáronként. Míg tavaly 130 ezer forint körül fizettek a felvásárlók a repcéért, idén már 205 ezres ajánlatot is kaptak a magyar gazdák.