Hírek

Kevesebb só, sok gyümölcs és zöldség, teljes kiőrlésű liszt

2014. augusztus 28., 16:49

A közétkeztetésről szóló rendelet szogorúan szabályozza a főzés során felhasználható alapanyagokat. Január elsejétől már csak az új előírások szerint készült ételek kerülhetnek az asztalra az iskolákban, kórházakban, szociális otthonokban. Csütörtök délután ételkóstolóval egybekötött tájékoztatót tartottak az újdonságokról.

Kevesebb só, sok gyümölcs és zöldség, teljes kiőrlésű liszt

"Teljes kiőrlésű lisztből készültek, és répával vannak dúsítva."

Ez a piskóta már az új előírásoknak megfelelően készült, ahogyan az asztalon sorakozó krémek, pástétomok, tészták, saláták és húsok is. Januártól ezekhez hasonló ételek kerülnek a közétkeztetésben résztvevők tányérjára. Egszségesebbek és táplálóbbak, kevesebb zsírt és cukrot tartalmaznak, mégis fedezik a napi tápanyagszükségletet, és még finomak is. A rendelet egyik legfontosabb része a só felhasználás csökkentése. Az asztalra sem lehet majd sótartót tenni.

Miháldy Kinga - mb. osztályvezető, táplálkozástudományi intézet
"A magyar lakosság háromszor annyi sót fogyaszt, mint amennyi kell, csökkenteni kell a kézi sózást, helyette az intenzív ízű fűszereket tudjuk előtérbe helyezni."

A rendelet célja, hogy egészségesebb táplálkozásra szoktassa a gyerekeket. Felmérések bizonyítják, hogy megfelelő étkezéssel megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek. A közétkeztetésben résztvevő cégek számára nagy kihívás lesz megfelelni az új szabályoknak. Valószínűleg drágul is majd a menza, hiszen többe kerülnek az alapanyagok.

Rózsás Anikó - területi vezető, Elamen Zrt.
"Minden közétkeztetőnek nehézséget fog okozni, az alapanyag válogatások miatt, mert ez többletigényt jelent a közétkeztetők számára mind a tej, a teljes kiőrlésű alapanyagok tekintetében."

Tilos lesz a menzákon a szénsavas és cukrozott üdítőital, legalább egy étkezésnek tartalmaznia kell állati fehérjét, és nyers zöldséget, gyümölcsöt, a megfelelő kalcium bevitel érdekében legalább három deci tejet kell biztosítani. A kutatások szerint már 2-3 év múlva érezhető lesz az előírások pozitív hatása.