
"Teljes kiőrlésű lisztből készültek, és répával vannak dúsítva."
Ez a piskóta már az új előírásoknak megfelelően készült, ahogyan az asztalon sorakozó krémek, pástétomok, tészták, saláták és húsok is. Januártól ezekhez hasonló ételek kerülnek a közétkeztetésben résztvevők tányérjára. Egszségesebbek és táplálóbbak, kevesebb zsírt és cukrot tartalmaznak, mégis fedezik a napi tápanyagszükségletet, és még finomak is. A rendelet egyik legfontosabb része a só felhasználás csökkentése. Az asztalra sem lehet majd sótartót tenni.
Miháldy Kinga - mb. osztályvezető, táplálkozástudományi intézet
"A magyar lakosság háromszor annyi sót fogyaszt, mint amennyi kell, csökkenteni kell a kézi sózást, helyette az intenzív ízű fűszereket tudjuk előtérbe helyezni."
A rendelet célja, hogy egészségesebb táplálkozásra szoktassa a gyerekeket. Felmérések bizonyítják, hogy megfelelő étkezéssel megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek. A közétkeztetésben résztvevő cégek számára nagy kihívás lesz megfelelni az új szabályoknak. Valószínűleg drágul is majd a menza, hiszen többe kerülnek az alapanyagok.
Rózsás Anikó - területi vezető, Elamen Zrt.
"Minden közétkeztetőnek nehézséget fog okozni, az alapanyag válogatások miatt, mert ez többletigényt jelent a közétkeztetők számára mind a tej, a teljes kiőrlésű alapanyagok tekintetében."
Tilos lesz a menzákon a szénsavas és cukrozott üdítőital, legalább egy étkezésnek tartalmaznia kell állati fehérjét, és nyers zöldséget, gyümölcsöt, a megfelelő kalcium bevitel érdekében legalább három deci tejet kell biztosítani. A kutatások szerint már 2-3 év múlva érezhető lesz az előírások pozitív hatása.





























