MNB
MNB - 2

Hírek

Kialakították a Szent Márton Köpenye Alapítvány központját

2020. augusztus 06., 14:32

Az annunciáta nővérek egykori rendházában alakították ki a Szent Márton Köpenye Alapítvány központját. Iroda és közösségi helyiségek állnak a rászorulók rendelkezésére, a gyerekeket pedig játszószoba várja. Az alapítvány a társadalom perifériájára szorult embereken igyekszik segíteni adományokkal, foglalkozásokkal, képzésekkel és ügyintézéssel.

Kialakították a Szent Márton Köpenye Alapítvány központját

A 30-as évektől kezdve egészen a tavalyi év elejéig az annunciáta nővérek anyaháza volt ez a Horváth Boldizsár körúti épület. Alagsorában lelt otthonra az egyházmegye Szent Márton Köpenye nevű alapítványa: júniusi beköltözésük óta több helyiséget is felújítottak, ahol beszélgetésre, foglalkozásokra, közösségi programokra is lehetőség nyílik.

Asbóth Mária - kuratóriumi tag, Szent Márton Köpenye Alapítvány
Az egész alapítványt 2 nagyon fontos gondolat hatja át, az egyik, aminek híján vagyunk, az előítélet-mentesség és a másik az esélyegyenlőség megteremtése mindenki számára. És mivel ez egyházi alapítvány, nyilván Krisztus gondolatait követi, vagyis a felebaráti szeretet talaján áll.

Az alapítvány legfőbb célja a rászoruló családok támogatása. Mindenkinek igyekeznek személyre szabott segítséget nyújtani, ezért otthonukban is felkeresik, hogy megismerjék őket és körülményeiket.

Gombos Adrienn - munkatárs, Szent Márton Köpenye Alapítvány
Ezeknek a találkozásoknak, családlátogatásoknak a során nagyon sok minden kiderül. Van, ahova gáztűzhely szükséges, van, ahova hűtőszekrény, van, ahol most az iskolakezdés jelent rettentő nagy problémát, több ilyen családunk is van, és erre a megkapott információra építve próbáljuk a segítséget szervezni.

Az alapítvány a hátrányos helyzetű csoportokat is támogatja. A munkanélkülieknek és az alacsony iskolai végzettségűeknek képzést nyújtanak, kapcsolatot tartanak kábítószerfüggőkkel, roma származásúakkal, fogva tartottakkal és börtönből szabadultakkal, hogy elősegítsék beilleszkedésüket. A járvány idején 50 család, mintegy 150 gyermek rendszeres meleg ételéről gondoskodtak: önkéntesek vitték az ebédet 3 hónapon át minden nap a nehéz sorsúaknak. Nyáron pedig a gyerekek vakációját igyekeznek színesebbé tenni különböző programok szervezésével. Jelenleg 14 állandó önkéntessel dolgoznak, de minden jószándékú ember támogatását örömmel fogadják.