MNB
MNB - 2

Hírek

Kiberbiztonsági kampányt indított a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság

2023. június 07., 20:50

Kapcsoljon egyből! jelmondattal kiberbiztonsági kampányt indított a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Az utóbbi időben ugyanis megnőtt az internetes vásárlással kapcsolatos csalások száma, és gyakoriak az adathalász üzenetek is. Nyilvános, nagy forgalmú helyeken hangosbemondón keresztül és szórólapokon hívják fel a figyelmet arra, hogy legyünk éberek, és ne váljunk áldozattá!

Kiberbiztonsági kampányt indított a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság

"Az áldozattá válás kellő körültekintéssel megelőzhető. Ne hagyja, hogy lehalásszák az adatait! Legyen éber, ha egy pénzintézetre hivatkozva bizalmas adatokat kérnek!"

Ezzel a hangüzenettel lehet találkozni újabban a Vásárcsarnokban, bevásárlóközpontokban, pályaudvarokon és fürdőkben, emellett plakátokon, szórólapokon is figyelmeztet a rendőrség a megtévesztő üzenetekre, telefonokra.

Barabás Mónika - alosztályvezető-helyettes, Bűnmegelőzési Alosztály, VVMRFK
"Célunk a figyelemfelkeltés, az egészséges óvatosság kialakítása. Aokra a csalárd telefonhívásokra, szöveges üzenetekre és emailekre kívánjuk ráirányítani a figyelmet, amelyek célja személyes, pénzügyi vagy biztonsági információk megszerzése."  

Érdemes megfogadni a jó tanácsokat: pénzügyeinket kizárólag a hivatalos banki felületeken intézzük, ne kattintsunk gyanús hivatkozásokra, figyeljünk az eredetire megtévesztésig hasonlító weboldalakra

Barabás Mónika - alosztályvezető-helyettes, Bűnmegelőzési Alosztály, VVMRFK
"Figyeljünk fel a helyesírási hibákra, a sürgető hangnemre, a szokatlan csatolmányra. Keressünk nehezen észrevehető különbségeket a küldő email címében. Ilyen lehet pl. az O betű vagy a nulla felcserélése."

A telefonhívásoknak sem szabad bedőlni, mert komoly anyagi kár lehet a vége.

Barabás Mónika - alosztályvezető-helyettes, Bűnmegelőzési Alosztály, VVMRFK
"A hívást abban az esetben is gyanakvással kell fogadni, ha a hívószám valós pénzintézeti telefonszámnak tűnik. A vonalat szakítsuk meg, és hívjuk vissza bankunk központi telefonszámát. Telefonos kérésre sohase lépjünk be internetbankunkba, pénzintézetünk alkalmazásába."

Jelenleg is több nyomozás folyik Vas vármegyében kibertérben történt bűncselekménnyel kapcsolatban. Nemrég sikerült lefülelni egy 50 éves budapesti férfit, aki 48 embertől csalt ki összesen mintegy 2 millió forintot: nem postázta a tőle megrendelt és előre kifizetett munkaruházati eszközöket. Aki áldozattá válik, értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívón. Baj esetén anyagi, pszichológiai és jogi segítséget lehet kérni az Áldozatsegítő Központtól. A kiberpajzs.hu oldalon a kampány részleteiről és további hasznos információkról lehet olvasni.