Hírek

Kiberestet tartottak a rendőrségen

2024. június 05., 19:36

Kiberestet tartottak kedden a rendőrségen. Az volt a cél, hogy növeljék a biztonságot az online térben. Az érdeklődők előadásokon, pódiumbeszélgetéseken tájékozódhattak arról, hogyan védhetik ki a csalásokat. A programhoz csatlakozott a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ és a Magyar Honvédség is.

Kiberestet tartottak a rendőrségen

Bárki áldozata lehet az online térben elkövetett bűncselekményeknek. A hasonló jogsértések egyre terjednek.

Horváth Dóra
“Sajnos épp az egyik gyermekemmel történt egy ilyen, hogy visszaéltek az adataival, ez pont a napokban történt, úgyhogy nagyon kapóra jött az előadás, úgyhogy nagyon várom, hogy miket fogok itt megtudni.”

A kiberbiztonság volt a témája a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának programján kedden. Mivel a csalók egyre meggyőzőbb módszerekkel próbálnak adatokat szerezni és pénzt kicsalni az áldozatoktól, a rendőrségnél kiemelt fontosságú a kiberbiztonság növelése.

Némethné Zsigó Zita - alosztályvezető, Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztály
“A mai alkalommal az online csalások megelőzésével kapcsolatosan, a bűncselekmények elkövetési módszereiről, ismérveiről hallgathatnak előadásokat az ide érkező vendégeink, ezentúl pedig pódiumbeszélgetés keretében nemcsak az online tér bűncselekményeinek módozatairól, hanem olyan informatikai megoldásokról is szó esik majd, amellyel a kibertér biztonságosabbá tehető, és fölkészülhetünk arra, hogy ezekkel a bűnözőkkel szemben fölvegyük a harcot.”

Pénzügyeinket például kizárólag a hivatalos banki felületeken intézzük, ne kattintsunk gyanús hivatkozásokra, figyeljünk az eredetire megtévesztésig hasonlító weboldalakra, a helyesírási hibákra, a sürgető hangnemre, a szokatlan csatolmányra. A csalók email címében gyakori az elütés vagy a furcsa karakter, ez is gyanús. Az internetes vásárlásokat érdemes olyan bankkártyával bonyolítani, amit kizárólag erre a célra használunk. Az érdeklődők a mesterséges intelligenciáról és a cyberbullyingról is hallgathattak előadást. A rendezvény ideje alatt hét standon állítottak ki eszközöket, amelyek biztonságosabbá tehetik a kiberteret. A program - korosztálytól függetlenül -, rengeteg érdeklődőt vonzott.