Hírek

Kibővített elnökségi ülést tartott az Iparkamara

2021. október 14., 19:11

Elsőkézből kaphattak információt az Európai Unió következő fejlesztési ciklusának sarokszámairól, a gazdaság helyreállítását és ellenálló képességének növelését célzó programokról a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tagjai. Az interaktív fórumon szó esett a munkaerőhiányról, és a foglalkoztatás átrendeződéséről is.

 

Kibővített elnökségi ülést tartott az Iparkamara

A koronavírus-válság nem csak az egyéneket, a családokat, hanem a világgazdaságot is új kihívások, és eddig nem ismert nehézségek elé állította. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője a megyei gazdasági élet szereplőinek beszélt arról, hogy az Unióban milyen intézkedések segítették a Covid leküzdését az egészségügyben, a munkahelyek megőrzésében. A gazdaság helyreállítására is külön programot dolgoztak ki.

Zupkó Gábor – képviseletvezető, Európai Bizottság Magyarországi Képviselete
„Az európai gazdaság az elmúlt évben 6 %-kal csökkent. Új dinamikát kell adni a gazdaságnak. Ennek érdekében született meg a 7 éves költségvetési keret mellett a helyreállítási és ellenállóképesség növelési program, ami 800 milliárd eurónyi forrást is generál.”

A Next Generation elnevezésű program célja, hogy a gazdaságot felkészítse a jövő legfontosabb kihívásainak kezelésére, például a klímaváltozás elleni küzdelemre a zöld, és a digitális átállásra, a technológiai versenyre, segítve ezzel Európa ellenálló képességének növelését, és csökkentve bizonyos iparágak kiszolgáltatottságát, függőségét. A munkaerőpiac jelentős átalakulását már a Vas megyei cégek is tapasztalják.

Balogh Károly – főtitkár, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
„Igény lett az otthoni munka, az otthonról elvégezhető aktivitás. Számos olyan munkáltató van, ami ezt nem tudja tolerálni. Hiába ez a munkavállalói igény, ha a munkáltató által végzett folyamatok nem teszik lehetővé ennek a megvalósítását. Érzünk még a korábbinál is nagyobb feszültséget a munkaerőpiacon.”

Az Európai Bizottság képviseletvezetője szerint az előző uniós ciklusban 34,4 milliárd euró értékben érkeztek fejlesztési források Magyarországra, a következő 7 évben a helyreállítási programmal kiegészülve 37,9 milliárd Euró lesz a magyar „országborítékban.