MNB
MNB - 2

Hírek

Kilenc Vas megyei és szlovéniai tájház telt meg élettel egy hároméves turisztikai projektben

2021. október 21., 16:21

Élménydús programokkal, helyi termékekkel, kézműveskedéssel várták - elsősorban a családokat. A megkezdett munka a tervek szerint folytatódik, mert egyre nagyobb igény mutatkozik a turisták részéről a vidéki attrakciók iránt.

 

Kilenc Vas megyei és szlovéniai tájház telt meg élettel egy hároméves turisztikai projektben

Népi Építészeti Tábornak adott helyet nyáron a hegyhátszentpéteri tájház és udvara, a fiatalok hagyományos tapasztásos technikával elkészítettek egy bemutatófalat. A tábor mellett családi programok, túrák és kézműves foglalkozások töltötték meg élettel a helyet az elmúlt hónapokban.

Debreczeniné Késmárky Flóra - ügyvezető, Vidéki Értékturizmus Kft.
A családoknak kínáljuk ezeket a programokat, a pici gyerekektől kezdve az idősebbeken át, akik akár használták is ezeket az eszközöket, vagy éltek ehhez hasonló házakban, mint a tájház, így szeretnénk a család egészét megszólítani, és mindenkinek programot kínálni, tehát aki ellátogat valamelyik tájházunknál megrendezett eseményekre, mindenki megtalálja a számítását."  

Három éve indult el a Tájházak útja című pályázati program a szlovén-magyar határtérségben, melybe öt szlovéniai és négy magyar tájházat vontak be. Az volt a cél, hogy ne csak muzeális intézményként, hanem rendezvényhelyszínként is működjenek ezek a műemléképületek. Csaknem 30 programon lehetett a helyi ízekkel, mesterségekkel, hagyományokkal megismerkedni. A négy együttműködő partner munkáját a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. fogta össze. Bekapcsolódott a térség 20 szállodája is, vendégeik a tájházakhoz kirándultak és részt vettek az ottani rendezvényeken.

Horváth Tamás - a tájházak mentora
"Mint a múltnak az értékei, amit muszáj, hogy megmentsünk, és a jövőbe továbbvigyük érdekes színfolt a turisták részére. Csábító erő a borkultúra, a helyi ételek - mind olyan dolog, ami miatt egy budapestinek érdemes elmenni megnézni Hegyhátszentpéterre, hogyan készül például a perec."

A program kiterjedt arra is, hogy a vidék ízei megjelenjenek a hotelek éttermeiben. A vendégek körében nagy tetszést arattak a házi sajtok, hústermékek, gyümölcslevek és borok. A szándék az, hogy a projekt lezárultát követően sem áll meg az élet a tájházak körül.

Kovács István - ügyvezető, Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft.
"Olyan változatosságot nyújt, amit ha felfűzünk csomagajánlatokra, túrákra, kerékpáros, több tájházat összekötő túrákra, nem beszélve arról, hogy amikor szállodák és tájházak között direkt kapcsolódás alakult ki, akkor ebben nagyon nagy perspektíva van, így ez egy olyan téma, amiben további kapcsolódások, bővülések is lehetségesek."

Október 23-án, szombaton a hegyhátszentpéteri tájházhoz invitálnak a szervezők minden érdeklődőt. A Vidéki ősz című programon a tájház-bejáráson túl lesz erdei termésgyűjtő séta, kézműveskedés, gesztenye- és rétessütés.