Hírek

Kiosztották a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alkotói pályázatának díjait

2022. május 24., 19:35

Több mint kétszáz alkotás érkezett az Országos Tűzmegelőzési Bizottság felhívására a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. Az óvodások, általános és középiskolások számára meghirdetett alkotói pályázat témája a tűzvédelem volt, a tűzoltói hivatást kellett ábrázolni. A bírálók által legjobbnak ítélt rajzok, kézműves és irodalmi alkotások képviselhetik a megyét az országos döntőben.

 

Kiosztották a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alkotói pályázatának díjait

„Itt vagyunk a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácstermében, ahol ünnepségeket szoktunk tartani, de ahol egyébként a tűzoltók napi foglalkozása is zajlik. Ha csak itt a teremben körbe néztek, akkor számos olyan motívum, kép van, amely a tűzoltók munkáját leírja, körülírja, vagy meghatározza.”

Az eredményhirdetésre érkezett gyerekek valószínűleg már sokat hallottak a tűzoltók munkájáról, ez tükröződött vissza munkáikban is. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság felhívásához csatlakozva hirdetett pályázatot a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság óvodások, általános- és középiskolások számára szabadkézi rajz, kézműves és irodalmi, valamint számítógépes alkotás kategóriában. A 10 éves Sára például egy grillpartiról írt, ahol a száraz fű is lángra lobbant.

Fölnagy Imola Sára
„Terjedt a füvön és hívták a tűzoltókat. Aztán eloltották a tüzet a tűzoltók, és a tűzoltó főkapitány 3 gyereknek, akik okozták a bajt, így elmondta, hogy ezt nem szabad. Mindig kérjék felnőtt segítségét.”

Gyürüs Bence és Szemes Boldizsár számítógépes alkotás kategóriában lettek elsők.

Szemes Boldizsár
„Mi egy videót készítettünk, ami a tűzmegelőzésről szólt, és abban soroltunk fel olyan dolgokat, hogy miket nem kellene csinálni. Illetve hogyan tudjuk ezt az egészet megelőzni. Hogyan? Hát például elmondtunk különböző részleteket, hogy a serpenyőt ne hagyják a tűzhelyen, a csikket ne dobják el.”

A kiírókat is meglepte, milyen sokan pályáztak. A zsűrizésben Ohr Tibor fotóriporter is részt vett. Jellemzően a szabadtéri és lakástűz, valamint a balesetnél nyújtott tűzoltói segítség ihlette az alkotókat.

Bognár Balázs – igazgató, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Minden évben az Országos Tűzmegelőzési Bizottság bevonva a megyei igazgatóságokat egyfajta tematika mellett meghirdeti ezt az alkotói pályázatot. Az idei év rekordévnek számít, hiszen több mint 200 pályamű érkezett be hozzánk. Nagyon jó visszacsatolás a tűzoltói hivatással kapcsolatosan.”

„Autóbalesethez is járunk sajnos, és ha nem nyílik ki a légzsák, azzal magunkat és a beszorult sérültet is védjük, nehogy kinyíljon a légzsák, akkor ilyen leszorítókat szoktunk alkalmaznunk, itt van egy üvegvágó felszerelés.”

Hétvégén, gyereknap alkalmából ismét kinyílnak a szertárkapuk. Az alkotói pályázat dobogósai, szüleik és tanáraik már most megismerhették a tűzoltók felszerelésait, és kipróbálhatták a virtuális szemüveget, amelynek segítségével részesei lehettek egy tűzoltásnak.