Hírek

Kiránduló diákok

2010. május 14., 13:21
A tanév végéhez közeledve megkezdődnek az iskolákban az osztálykirándulások. Vannak olyan osztályok, amelyek csak egy napra utaznak el, de akadnak olyanok is, amelyek háromra. A tanévből egy nap biztosítható osztálykirándulásra. Gondot nemcsak a kiránduláshoz szükséges összeg előteremtése jelenthet, hanem a diákokkal utazó pedagógusok helyettesítése is. Ezért van olyan iskola, amely egy napot kijelöl az osztálykirándulásokra.
Kiránduló diákok

Zsibongás a Dési iskola aulájában. A diákok azonban nem órára, hanem jutalomkirándulásra mennek. Hajdinák Kitti már másodszor vesz ezen részt.

Hajdinák Kitti, 7.c.
"Az iskolai szerepléssel érdemeltem ki, hogy elmehetek erre a kirándulásra."

Már több mint 10 éve hagyomány az iskolában, hogy a kiváló eredményeket elért diákok jutalomkiránduláson vehetnek részt, mondja Kiss Péter igazgató. Mivel erre az intézménynek nincs pénze, a költségeket az iskola alapítványa állja.

Kiss Péter, igazgató - Dési Huber István Általános Iskola
"Jól szolgálja a tanulók irodalmi ismereteinek bővítését, helytörténeti ismertekre tehetnek szert, és ezt kapcsoltuk össze azzal, hogy a tanév során kiemelkedő eredményeket elért tanulókat, hogy tovább motíválja, így a jutalom jellege is megmaradt."

45 gyerek utazott ma el és járta végig az irodalmi emlékhelyeket Vas megyében. A Bolyai gimnázium 11. c-s diákjai korábbi osztálykirándulások fényképeit nézegetik. Voltak már a Szentgyörgy-völgyben és a Bakonyban is. Ágnes szerint fontosak az ilyen kirándulások.

Balázs Ágnes, tanuló
"Hiszen összetartják a közösséget, illetve 9.-ben azért is fontos volt, hogy megtudjuk ismerni egymást, barátságokat tudjunk kötni."

A kirándulásnak viszont ára van. Idén Budapestre és környékére mennek, ez mintegy 650 ezer forintba kerül az osztálynak. Igaz, ebbe az utazástól, a szálláson át, a múzeumi belépőkig minden bent van és kedvezményeket is kapnak. Ugyankkor így is egy-egy diáknak 17-20 ezer forintba kerül a három napos kirándulás.

Tar Hajnalka, osztályfőnök - Bolyai Gimnázium
"Mivel az osztálykirándulás egy összegben elég nagy költség lenne, ezért mi 9. osztályban, az első szülői értekezleten a szülőkkel megbeszéltük, hogy minden hónapban osztálypénzt szedünk. Azóta is így van ez, így ilyenkor, amikor osztálykirándulásra megyünk májusban, nem kell külön összeget erre fordítania a szülőknek."

Amelyik diák családjának gondot okozna a kirándulási pénz előteremtése, annak az iskola alapítványa tud segítséget nyújtani. A kirándulás megszervezése ma már nem egyedül az osztályfőnök dolga.

Tóth Tamás, tanuló
"Szentendrén, a Pap-szigeten lesz a szállásunk, nagyon olcsó. A programokat saját magunk illetve a tanárnő válogattuk össze."

Sok diák érkezik a tanév végén osztálykirándulás keretében Szombathelyre. Az egyik kedvelt helyszín a Skanzen.  Bár a Vas Megyei Múzeumok igazgatóságának pontos adatai nincsenek arról, hogy hány osztály és mely településekről látogatja meg a különböző múzeumokat, látogatóik közel fele diák.