Hírek

Kiss Andrea - A KIEMELKEDŐ KULTURÁLIS MUNKÁÉRT DÍJ I.fokozata

2023. január 28., 01:30
Kiss Andrea - A KIEMELKEDŐ KULTURÁLIS MUNKÁÉRT DÍJ I.fokozata

Kiss Andrea az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. közművelődési igazgatója. Több mint 30 éve dolgozik Szombathely kultúrájáért, közművelődéséért, az elmúlt 18 évben különböző vezetői pozíciókban. Igazgatója volt a Gyermekek Házának, szakágvezetője, majd igazgatóhelyettese az AGORA Szombathelyi Kulturális Központnak. Évekig program- és művelődésszervezőként dolgozott, majd kis kitérőt tett a bábszínészet felé, de pályafutásának meghatározó részében a gyermek- és ifjúsági területen végzett munkája jelentette számára a szakmai kiteljesedést.  
Folyamatosan képezi magát: főiskolai művelődésszervezői, történelem tanári végzettséget és egyetemi művelődésszervezői diplomát is szerzett több szakirányú tanfolyam mellett.
Olyan nagyszabású rendezvények köthetők nevéhez, mint a 2000-es években több éven át zajló Szombathelyi Játékfesztivál, az évente megrendezett Városi Gyermeknap, vagy a Szent Márton-évben megalkotott Kalandjáték Savariában című játszóház. Aktív kezdeményezője és irányítója olyan uniós projekteknek, mint a Tudástarisznya és az AGORA-Óra című kompetenciafejlesztő program, vagy a jelenleg is zajló DigIT-AGORA – Okos város, okos közösségek című közösségfejlesztő pályázat.
Feladatai az elmúlt évtizedekben átalakultak, bővültek, ám munkáját mindig az alaposság, precizitás, személyre szabott odafigyelés és problémamegoldás jellemzi szervezőként és vezetőként is. Hisz a csapatmunkában, közösségben szeret dolgozni. Fontosnak tartja a közönséggel, a látogatókkal való személyes kapcsolattartást, ezért állnak közel hozzá az olyan programok, ahol a résztvevőkkel alkalma van beszélgetni is, ilyen alkalmak a kézműves foglalkozások, vagy a játszóházak, amelyekben aktívan részt vesz, és kikapcsolódást is jelentenek számára.
Munkatársai az alaposságát, következetességét, a munkával szembeni alázatát, az abban való elmélyülést, beosztottjaira való odafigyelését becsülik benne leginkább.
Társadalmi feladatokat is vállal: 1998 óta a Változó Világért Alapítvány, 2020 óta a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának tagja.
Kimagasló szakmai tevékenységét kitüntetésekkel ismerték el: 2006-ban Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Ifjúsági Tagozat Díjat, 2012-ben a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesülettől Közösségi Kultúráért Díjat vehetett át. 2013-ban megkapta a Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Ifjúságért-díjat.