Hírek

Kitelepült a KEF a Fő térre

2022. június 29., 15:27

Interaktív játékokkal, egészségügyi szűréssel várták a járókelőket a Fő téren a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagjai. A szervezet a Kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napja alkalmából települt ki, és számos korosztályból sikerült megszólítania érdeklődőket.

 

Kitelepült a KEF a Fő térre

A tízéves Ádám most úgy érzi magát, mintha éjszaka lenne, ennek a szemüvegnek köszönhetően. A csökkent látási viszonyok között kapott feladatot.

Németh Ádám
“Az volt, hogy ilyen babát kellett összerakni, és ilyen sötétben, mint így feketén láttam, és így nagyon nehezen tudtam keresztül nézni. - Akkor nem volt jó érzés. - Nem.”

A Fő téri rendezvény sokak figyelmét felkeltette. Népszerűek voltak az egészségügyi szűrővizsgálatok.

Rába Jánosné
“Véletlenül keveredtünk ide, és a hölgy szólított le bennünket, hogy van ingyenes lehetőség, és vércukrot mértek, koleszterint, meg tüdőtágulat, vagy nem tudom, valamit fújni kellett, és nagyon örültünk neki, mert ez most itt, véletlenül jártunk különben erre, és legalább megerősítette, hogy rendben vannak az eredményeink.”

Június 26. a kábítószerellenes világnap, ez alkalomból szervezte ezt a kitelepülést a KEF, ahogy minden évben. Az országosan is elismert szombathelyi szervezet vezetője szerint különösen fontos ebben a témakörben a nyilvánosság.

Kelemen Krisztián - elnök - Kábítószerügyi Egyeztető Fórum
“Ilyenkor a szenvedélybetegségek ellen küzdő szervezetek különböző programokkal készülnek, most pénteken a szombathelyi kábítószer egyeztető fórum is kitelepült, tíz tagszervezet asztalainál várjuk az érdeklődőket, korrekt tájékoztatással, közérthető felvilágosítással, és különböző játékos programokkal, a gyerekeket, időseket egyaránt.”

A drogprevenciós tevékenység keretében várják oktatási intézmények jelentkezését is, hogy minél több iskolai programot szervezhessenek. Nem árt időben felhívni a fiatalok figyelmét a droggal kapcsolatos veszélyekre.

Imre Marcell - diákpolgármester
“Személyes tapasztalat olyan szinten nincs, szerencsére, hogy mentőt kellett volna kihívni, hogy valaki ennyire rosszul lett volna, de negatív tapasztalatok már voltak, hogy valaki kicsit rosszabbul lett, és ilyenek, és szerintem ezért fontos, hogy minden ismeretet eljuttassunk a fiatalsághoz.”

Riporterünk is felpróbálta a részegszemüveget - így sikerült a kézfogás a torzított látási körülmények között.

Szákovics-Varga Ildikó - irodavezető - Egészségfejlesztési Iroda (EFI)
“A részegszemüvegeket tudják kipróbálni, illetve van kábítószeres szemüvegünk is. Ezek olyan demonstrációs eszközök, amelyek azt szimulálják - tiszta tudattal meg tudják nézni a résztvevők - hogy milyen érzékcsalódást okoz egy alkoholos állapot, alacsony véralkoholszint, illetve magas véralkoholszint, éjszakai és nappali.”

Tavaly elkészült a város drogstratégiája, amihez egy felmérés is csatlakozott: 3300 szombathelyi 5-13. osztályos fiatalt szólítottak meg, és kiderült, hogy Szombathelyen jobb a droghelyzet az országos átlagnál. Ez a rendszerben tevékenykedő szakemberek érdeme.