
A Vylyan Pincészet 2012-es Villányi Kékfrankosa lett idén a Savaria Történelmi Karnevál legjobb bora. Csütörtökön ült össze a bírálóbizottság és nem volt könnyű dolga a zsűrinek, hiszen 84 bort neveztek az idei megmérettetésre. A szakértők örültek a kékfrankos sikerének.
Márkus Béla – sommelier, zsűrielnök, Karnevál Bora
„Ez a fajta, ami gyakorlatilag Magyarországon minden borvidéken, minden területen megtalálható, ahol a kékszőlővel foglalkoznak. Egy kicsit mindig a háttérbe szorul, holott ebből van nekünk ebből a legtöbb, egy kicsit alulmarketingeljünk, pedig itt a szomszédaink olyan jól megélnek belőle.”
A szervezők célja a versennyel és a bírálattal is az, hogy egyfajta útmutatót adjanak a látogatóknak a karneválon kínált borok között.
Idén először a borok mellett édességek is versenyeztek. A karnevál tortája címre kilenc profi és amatőr cukrász pályázott egy-egy karneváli kreációval. Nehéz dolga volt a zsűrinek.
Mérei Tamás – zsűrielnök, Karnevál Tortája
„A gondosságon és a kimunkáltságon lehetett azt tetten érni, hogy mindenki valószínűleg a szívét-lelkét beletette ebbe a tortába és ezek mind olyan receptek, amik egyébként nem kaphatók cukrászatokban, tehát azt kértük, hogy küldjék el a receptet, egyéni legyen az alkotás és mindegyik nagyon finom! Tehát, ha egyesével kóstolnánk, csak azt az egyet, biztos, hogy azt mondanánk rá, hogy ez igen!”
A leginkább a Történelmi Karneválhoz kapcsolódó édesség lett a nyertes: Németh Ildikó, hivatásos cukrász, Galeneos szedertortája.
Mészáros Gábor – cukrászmester
„A fekete szeder az nem éppen a közízlésben szereplő, egy ritkán fogyasztott gyümölcs, és ezért is örülünk, hogy idén egy ilyen torta nyert, mindjárt először, ami már ettől különleges: egy egyszerű, ősi magyar gyümölcs, de mégis kevésbé ismert és így egy különleges torta.”
A karnevál tortája több standon és cukrászdában is feltűnhet majd a történelmi fesztivál ideje alatt, a receptet ugyanis közzéteszik a szervezők.





























