MNB
MNB - 2

Hírek

Kívül-belül megszépült az oladfalui templom

2021. szeptember 28., 19:20

Befejeződött a felújítás, Székely János megyéspüspök szeptember 19-én ünnepi szentmisén áldotta meg az oladfalui Szentháromság templomot. Éveken át zajlott a renoválás, melynek eredményeként kívül-belül megszépült az épület. A munka befejező szakasza az egyházmegye és a hívek összefogásával, valamint pályázati forrásból valósult meg.

 

Kívül-belül megszépült az oladfalui templom

Állványerdő, lefóliázott oltár és padsorok - néhány hónapja még így nézett ki a templombelső. Akkor javában dolgoztak a festők, Mikos Róbert restaurátor pedig a szekkók felújításán fáradozott. Most pedig már ez a kép fogadja a híveket: befejeződött a belső festés, friss színekben pompáznak a falfestmények, Szent Pál és Szent Péter oltár melletti képe is visszanyerte eredeti szépségét. Kicserélték a padsorok alatti padozatot is. Tíz éve tart az oladi Szentháromság templom felújítása, a külső munkálatokat már korábban elvégezték, tavaly szeptemberben kezdődött a záró ütem, mintegy 15 millió forint értékben. A munka az egyházmegye, az oladi plébánia és Vincze Imre egyházközségi elnök vezetésével a hívek összefogásával valósult meg.

Gaál Sándor - plébános, Oladi Plébánia
"Most ha a templomban körülnézünk, azt láthatjuk, amit elődeink 50-70-100 évvel ezelőtt is láttak. Kétségtelenül mondhatjuk, hogy a templom külső és belső teljes felújítása befejeződött."

Már csak a főoltár rossz állapotú fa menzalapjának restaurálása maradt hátra. A következő időszakban erre gyűjtenek.

"Korhadásnak indult, ezeket a hibákat kell majd kijavítani. Már folyamatban van az árajánlattétel."

A templomot 1796-ban építették, idén 225 éves. A hívek nagyon várták már a megújulást, és most örülnek, hogy egy megszépült templomot látogathatnak. Visszaállt az eredeti miserend is: kedden este 6-kor, csütörtökön reggel fél 8-kor, szombaton este 6-kor és vasárnap 10 órakor tartanak szentmisét az oladfalui Szentháromság-templomban.