Hírek

Klímaváltozás - a szélsőségek mérséklése, az alkalmazkodó képesség fejlesztése a cél

2021. október 04., 19:52

A klímaváltozással együtt járó szélsőséges időjárás kedvezőtlen hatásait akarja enyhíteni az a kísérleti projekt, amelynek zárókonferenciáját Szombathelyen tartották. A globális problémára lokális intézkedésekkel készülnek fel a programban részt vevő önkormányzatok és szervezetek. Az alternatív vízmegtartó beavatkozások az érintett területek éghajlatára is kedvező hatást eredményezhetnek.

 

Klímaváltozás - a szélsőségek mérséklése, az alkalmazkodó képesség fejlesztése a cél

Szeptember végén a Vas megyei Bajánsenyét árasztotta el villámárvíz. Zivatarcella alakult ki és a felhőszakadás rövid idő alatt 135 mm csapadékot zúdított a településre, a víz egy autót az árokba sodort, és 80 marhát kellett kimenekíteni. A klímaváltozás miatt ez Magyarországon is egyre gyakoribb jelenség, ahogy sokszor fordulnak elő hosszú száraz, aszályos időszakok is. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében indult 2017-ben az a 800 millió forintos projekt, amely az önkormányzatok integráló és koordináló szerepét erősíti.

Dukai Miklós helyettes államtitkár, Belügyminisztérium
"Egy nagy országos felmérés keretében vízügyi, klimatikus szempontból megnéztük a 3200 települést, amennyi van, és nagyságrendileg felmértük, hogy 800 olyan van, amely közvetlenül kitett a villámárvizeknek, vagy aszálynak, belvíz sújtotta terület az országban. Azzal szeretnénk segíteni ezeket a településeket, hogy elkészült 5 településen a mintaberuházás, amelyek vízmegtartást szolgálnak."

A szélsőségek hatását mérsékli a környezet vízmegtartó képességének helyreállítása. Például a villámárvíz lefolyásának lassítására szivárgó rönkgát és záportározó épült, máshol a tisztított szennyvíz külterületi visszatartásáról gondoskodtak. A beruházások új élőhelyeket, sőt turisztikai látványosságokat eredményeztek. A települések klímáját is jótékonyan befolyásolták. A program keretében széles körben átadható tájékoztató és oktató anyagok is készültek. A projekt zárókonferenciáján a térség jó gyakorlatai is szóba kerültek.

Németh Ákos – tanácsnok
„2019-ben javaslatunkra csatlakoztunk a Klímabarát Települések Szövetségéhez. Aki klímastratégiával foglalkozik, az pontosan tudja, ahogy az egyik része a mitigáció, hogy mennyire tudunk csökkenteni ezeken a negatív hatásokon, a másik része az adaptáció, hogy mennyire tudunk felkészülni a ránk váró hatásokra.”

Szombathelyen a Zöldhullám elnevezésű weboldal mutatja be a klímabarát intézkedéseket.