Hírek

Koccanásból életmentés

2021. szeptember 23., 21:09

Valószínűleg már a baleset előtt rosszul lett az a sofőr, aki autójával tavaly októberben a Vépi úti körforgalomnál nekikoccant az előtte haladónak. A férfi életét egy hazafelé tartó közutas művezető mentette meg. Kiemelkedő teljesítményéért megkapta munkahelye legrangosabb szakmai elismerését. A Szombathelyen dolgozó Polgár András Szabolcs Magyar Közút Díjat vehetett át.

 

Koccanásból életmentés

"Láttam, hogy a sofőr előrehajtott fejjel, hortyogva fekszik. Próbáltam kiszabadítani, de azt láttam, hogy elkezd kékülni a feje, próbáltam elfordítani az ülésben, stabil oldalfekvésbe, mert akkor már látszott, hogy nehezen lélegzik."

Nem sokkal az eset után, még a helyszínen nyilatkozott Polgár András az egyik internetes portálnak arról, hogy mit tapasztalt. Hazafelé tartott, mikor meglátta a koccanásos balesetet. Közutasként hivatalból is megállt, hogy segítsen. Aztán kiderült, hogy sokkal nagyobb a baj. A sofőr nem aludt, hanem haldoklott.

Polgár András Szabolcs – művezető, Magyar Közút NZrt. Vas Megyei Igazgatóság
„Akkor kezdtem el gondolkodni, hogy valami nem stimmel. Próbáltam kiszedni a kocsiból. Egyedül nekem nem sikerült. Nem is állt meg senki, úgyhogy ki kellett szállnom az autóból, és megállítottam egy úriembert, hogy jöjjön, segítsen kihúzni az autóból a szerencsétlenül járt embert. Kiszedtük a padkára, és ott kezdtük el újraéleszteni az úr segítségével, meg közben jött egy mentőápoló is, aztán telt az idő rendesen, és mellettünk az autók meg csak mentek, mentek, és senki meg nem kérdezte, hogy kell-e segíteni.”

A helyszínre érkező mentők folytatták az újraélesztést, sikerült stabilizálni a férfi állapotát, kórházba szállították. Polgár András úgy tudja, a kétgyermekes sofőr végül gyógyultan térhetett haza a családjához. A művezető azt mondja, a baleset a pandémiás időszakban történt, de egy percig sem gondolkozott azon, hogy segítsen-e, ráadásul nem sokkal korábban vett részt egy munkahelyi képzésen.

Polgár András Szabolcs – művezető, Magyar Közút NZrt. Vas Megyei Igazgatóság
„Pár hónappal, talán kettővel, volt itt a cégben egy elsősegély tanfolyam, ahol kimondottan az újraélesztést gyakoroltuk, elmondták, mit és hogyan kell csinálni. Nem gondoltam volna akkor, hogy ilyen hamar szükség lesz rá. De beugrottak ezek a dolgok, és csinálta az ember.”

A hirtelen szívmegállásnál minden perc számít. A művezető munkája miatt többször volt már balesetek helyszínén, de most először mentett életet. Helytállását munkahelye országos díjjal jutalmazta. Kiemelkedő egyéni teljesítményéért megkapta a Magyar Közút Díjat.