MNB
MNB - 2

Hírek

Kollégiumi névadó

2011. április 15., 15:50
Hollán Ernő nevét viseli mától hivatalosan is a Savaria Közlekedési Szakképző Iskola kollégiuma. A névadó ünnepséget délelőtt tartották. Hende Csaba honvédelmi miniszter Hollán Ernő mérnöki tevékenysége mellett annak honvédségi karrierjéről is szólt.
Kollégiumi névadó

Hollán Ernő 1824-ben született Szombathelyen. A középiskola elvégzése után hadmérnöki tanulmányokat folytatott. Részt vett a szabadságharc küzdelmeiben. Később politikai pályára lépett. Alakját, tevékenységét a kollégium aulájában nyílt kiállítás idézi fel. 

Vöcsei Imre - kollégiumvezető

"Szinte lehet mondani, hogy korának egyik utolsó polihisztora volt. Mint államférfi, mint katona, mint mérnök nagyot alkotott.

Hollán Ernő alapította a Magyar Mérnökök és Építészek Egyletét, tagja volt  a Magyar Tudományos Akadémiának. Dolgozott közlekedési, majd honvédelmi államtitkáraként. Nemes József egyetemi docens az ünnepségen Hollán vasútfejlesztő tevékenységét méltatta. Sokoldalú munkásságát Hende Csaba honvédelmi miniszter példaképül állította az iskola diákjai elé.

"Lehet, hogy egy váltó, egy mozdony, egy vasútállomás lesz rátok bízva. Lehet, hogy mint  Hollán Ernőre, egy honvédszázad, egy honvédség sorsa lesz bízva."

A kollégium falán Kovács Gábor építész és fafaragó rendhagyó emléktáblája örökíti meg Hollán Ernő nevét.