MNB
MNB - 2

Hírek

Komoly gondokat okoz a nagy szárazság a kukoricának és a napraforgónak

2013. augusztus 05., 16:25

Van olyan terület a megyében ahol gyakorlatilag már lemondtak a termésről. Több helyen hetek óta nem esett csapadék. Mind a kukorica, mind a napraforgó esetében a korábban jelzethez képest kevesebb termésre számítanak a szakemberek a megyében.

Komoly gondokat okoz a nagy szárazság a kukoricának és a napraforgónak

"Ekkorának. Legalább ekkorának. A mostani viszonyok között."

Feleakkora sincs a kukorica, mint amekkorának lennie kellene erre az időre -mondja Szabó József, egy vasszilvágyi gazdaság vezetője. Hat hete nem esett eső a vidéken. Ezt megérzik a növények. Nemcsak az alsó levelek, már a felsők is száradnak. Ez egyértelműen a vízhiány jele. Az év eleji nagy csapadékot itt nem tudta a talaj elraktározni. A szakember azt mondja: mindent megtettek, hogy jó termést tudjanak betakarítani. Öntözni azonban nem tudják a területet. Most már olyan mértékű a szárazság, hogy valószínűleg egy kiadósabb eső sem tudna segíteni a növényeken. 7-8 tonna körüli hozamot vártak, ehhez képest itt elveszett az idei kukoricatermés.

Szabó József, elnök - Acsád-Meszlen-Vasszilvágy Agrár Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft.
Ez gyenge. Ez semmilyen. Ezt le kell silózni, aztán be kell dolgozni a talajba.

A rossz termés a cégnek komoly veszteséget is okoz. Ezért kénytelenek lesznek a tervezett fejlesztéseken spórolni. A Cseren és Jánosháza környékén hasonlóan rossz termésre számítanak a gazdálkodók. Máshol, főként a Rába-völgyében 9-10 tonnás termést ígér a kukorica. A jelenlegi kilátások alapján a megyei átlag öt és fél  tonna körül várható hektáronként.
Napraforgót évtizedek óta 7-8000 hektáron termesztenek Vas megyében. Mélyen gyökerező növényként jobban bírja a szárazságot, de nem a végtelenségig. Szakemberek a 2.6 tonnával szemben már csak 2.2 tonnás termésre számítanak hektáronként.

Lukács Zoltán, mezőgazdasági főfelügyelő - VMKH
A tányér mérete nem annyira befolyásolt. Inkább az, hogy a szemek nem telnek ki. Ún. léha szemek alakulnak ki. És ez a termés mennyiségében fog gondokat okozni.

A kukorica és a napraforgó betakarítása általában szeptember közepén, végén kezdődik. A vízhiány miatt lehet, hogy a megye egyes részein ennél jóval korábban látnak neki a gazdák a növények aratásának.