Hírek

Komoly gondokat okoz a vasi gazdák számára is az aszály

2012. március 23., 15:28

Az elmúlt hónapokban a sokévi átlaghoz képest is kevesebb csapadék hullott. Ez viszont akadályozza az elvetett növények fejlődését. Egyre nagyobb területeken tárcsázzák ki a károsodott vetést. Most zajlik a felmérés. A téli fagyok illetve az aszály okozta károk miatt március 26-ig tehetnek bejelentést a gazdálkodók.

Komoly gondokat okoz a vasi gazdák számára is az aszály

"Az még látszik, hogy 10 cm alatt van még egy kis csapadék, nedvesség. De ez a terület nem lett  megmozgatva."

Tavaly még eper volt ebben a földben, idén almát ültet ide Janzsó László. Mivel nem kellett komolyabban megmunkálni a talajt, ezért van itt még nedvesség. Ám a szántóföldeken már nem ez a jellemző.  

"Ott a vetéshez muszáj volt megmozgatni. Ott a nedvesség felszínre került, a hajszálerek meg lettek mozgatva és az most kiszáradt."

Pótlás pedig nem nagyon érkezett az elmúlt hónapokban. Ősz óta várják a komolyabb esőt a gazdák. A gyümölcsösök még bírják, itt az öntözés is segíthet. Ám a szántóföldi vetések öntözése térségünkben nem megoldott, így itt már most komolyak a károk.  

Janzsó László, gazdálkodó
A repcének egy részét ki is kellett tárcsázni, ez volt a probléma. Nem nagy területen. Vártam, hogy a tavaszi esőtől meg tud bokorosdni, de sajnos most nem.

A megyében már mintegy 60 hektáron kellett kiszántani az ősszel elvetett repcét, mivel a csapadékhiány miatt nem fejlődtek megfelelően a növények. Emiatt komoly bevételtől is elesnek a gazdák, hiszen a repcének jó ára van a piacokon. A téli fagy, valamint az aszály okozta károkról a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal honlapjáról letölthető nyomtatványon tehetnek bejelentést a gazdálkodók. Ezt azonban sürgősen, március 26-ig kell benyújtaniuk a Földművelésügyi Igazgatósághoz.

Lukács Zoltán, mezőgazdasági főfelügyelő
Jelen helyzetben a kifagyásos kár miatti bejelentések lesznek zömében. Ezek az őszi búzánál és az őszi repcénél várjuk a gazdák bejelentését. Másik oldalról az ültetvényesek, akik a gyümölcstermésztésben a téli fagykárokkal kapcsolatos bejelentéseket tehetik meg.

A kifizetésre a jövő évig várniuk kell a gazdáknak. Csak akkor kapnak pénzt, ha az egész éves működési veszteségük eléri a 30%-ot. Fontos viszont, hogy a kárenyhítő bejelentést megtegyék, mivel ezt ellenőrzés követi. Csak az erről szóló hatósági igazolás birtokában számíthatnak a gazdák kártérítésre.