MNB - 2
MNB

Hírek

Kompetencia felmérés

2011. május 27., 14:06
Közel 400 ezer diák részvételével végeztek kompetenciamérést az általános- és középiskolákban. A 4., 6., 8. és 10. évfolyamos tanulók matematikából és szövegértésből írtak felmérőt. A tíz éve indult országos kezdeményezés célja feltérképezni, hogyan használják a diákok a megszerzett tudást a gyakorlatban. Az elmúlt évekhez képest nincs jelentősebb változás a diákok teljesítményében: matematikából a Vas megyei tanulók a legjobbak között vannak.
Kompetencia felmérés

A kompetenciamérés utolsó percei a Derkovits-iskolában, éppen a feladatlapokat szedik össze. A negyedik, hatodik és nyolcadik osztályos diákok 4x45 percen keresztül dolgozhattak a matematikai és szövegértés feladatsoron.


Boácz Ramóna - 6. B osztályos tanuló, Derkovits-iskola
"Volt olyan, hogy plakátról kellett szöveget értelmezni, vagy mesét kellett olvasni, és voltak hozzá kérdések, a válaszokat be kellett satírozni. Olyan is volt, hogy a véleményünket kérdezték benne."


Simon Dániel - 6. B osztályos tanuló, Derkovits-iskola
"Nagy része arányossgá és százalékszámítás volt. Ami nekem nem ment, az a parlamentes feladat volt, egy makettet kellett róla csinálni."


Gerencsér Bianka - 8. B osztályos tanuló, Derkovits-iskola
"A feladatok nem voltak annyira nehezek, viszont az időt kicsit keveselltem."
 
Itt a Derkovits-iskolában 150 diák vett részt a tudáspróbán. Az igazgató szerint a gyerekeknek nehézséget okoz, hogy ilyen hosszú ideig kell koncentrálniuk. A feladatsorban tavalyhoz képest több volt a számolás.
A negyedik osztályosok feladatlapjait itt az iskolában javítják, a többit az Oktatási Hivatalhoz kell elpostázni. Az értékelés alapján nyomon követhető, hogyan változik a diákok tudása, teljesítménye önmagukhoz, iskolatársaikhoz és az országos átlaghoz képest.


Dr. Kovács Péterné - igazgató, Derkovits-iskola
"Ebben az évben is lehetőség volt arra, hogy a tanuló 6. évfolyamos eredményét a nyolcadikos eredményekhez viszonyítsuk. Egy nyillal jelölték nekünk, hogy a hozzáadott érték több lett, vagy az elvárhatónál gyengébb. Én azt gondolom, érdemes a tanulóknak, szülőknek komolyan venni."
 
Az egyéni és iskolai eredménylista jövő tavasszal lesz elérhető.