Hírek

Konferencia az interneten

2010. szeptember 09., 16:12
30 helyszínen egy időben mutatták be csütörtökön a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztő Intézet videokonferencia rendszerét. A 212 millió forintból megvalósított beruházásból hazai felsőoktatási intézmények, kutatóhelyek és közgyűjtemények, köztük a SEK Bölcsészettudományi Kara kapott új HD video berendezéseket.
Konferencia az interneten

A hajdani borostyánkőút-menti települések történelmének, kultúrájának tanulmányozása meghatározó kutatási terület a szombathelyi bölcsészettudományi karon. Az ezzel összefüggő okatási anyagok kidolgozása, tudományos tanácskozások megszervezése is könnyebb lesz a jövőben a videokonferencia segítségével. Molnár Katalin dékán azt is elmondta, a technikai fejlesztésnek köszönhetően további programok megvalósítását tervezik.

Egy időben akár száznál is több helyszínt kapcsol össze a hálózat. Így például az utazás vagy a konferenciaszervezés költségét is megspórolhatják az intézmények. A rendszer segítségével a magyar szakemberek kapcsolódhatnak a nemzetközi egyetemek, kutatási központok, közgyűjtemények hasonló szolgáltatásához is. Ennek jelentőségét méltatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársa.

A Gothard Obszervatórium igazgatója előadásában bemutatta a videokonferencia kutásban játszott szerepét.

Prof. dr. Jankovics István - igazgató, ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium
"A távoli osztálytermekben ülő hallgatók interaktívan részt vehetnek a konzultációkban, az oktatásban ezt jól tudjuk használni."

A videokonferencia megkönnyíti a Savaria Egyetemi Központ széles körű nemzetközi kapcsolatainak ápolását, hangsúlyozta köszöntőjében Gadányi Károly elnök-rektorhelyettes.