Hírek

Könyv jelent meg a járvány hatásairól

2020. október 13., 19:28

A koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásairól jelentetett meg könyvet a Savaria University Press - egyelőre digitális formában. A Globális kihívások - lokális válaszok című kiadványt a Társadalomtudományi Kar Savaria Gazdálkodástudományi tanszékének oktatója, Kovács László szerkesztette, és több mint 40 kutató tanulmánya olvasható benne.

 

Könyv jelent meg a járvány hatásairól

Milyen hatással volt a vírus a turizmusra, a mezőgazdasági vállalkozások tevékenységére vagy a fiatalok külföldi munkavállalási terveire? - Egyebek mellett ezekre a gazdasági életet érintő kérdésekre is keresték a választ az egyetemi kiadvány szerzői. De a tanulmányok foglalkoznak azzal is, hogyan reagált a  társadalom az új helyzetre, miként írta át vásárlási és kommunikációs szokásainkat a járvány, és hogyan változtak meg a felsőoktatásban résztvevők mindennapjai. A szerzők egy része tudományos elemzést írt, mások 2020 első felében szerzett tapasztalataikat és a saját területükön megvalósult gyakorlatokat tárták az olvasó elé, míg a könyv végén személyes reflexiók kaptak helyet. A veszélyhelyzet megnövelte a társadalmi részvételt - erre a következtetésre jutott Horváth Zoltán, aki az önkéntességről írt tanulmányt. Iskolai végzettség, nem és korosztály szerint is vizsgálta, kik jelentkeztek a szombathelyi önkormányzat által meghirdetett feladatokra.

Horváth Zoltán - igazgató, Agora Szombathelyi Kulturális Központ
Nyilván a legidősebb korosztály nem, és érdekes módon a legfiatalabbak sem, tehát a középiskolás korosztály sem anynira, viszont a 20-as, 30-as, 40-es, sőt az 50-es korosztály is olyan eloszlásban jelentkeztek, ami szinte egyenletes, tehát azt mondhatjuk, hogy a felnőtt korú aktív lakosság jelentkezett erre a programra. 05:52

Külön fejezetet szentel a kötet annak a témának, hogy hogyan változtatta meg a járvány a nyelvhasználatot, valamint a közösségi média szerepét, és több tanulmány is foglalkozik a felsőoktatást érő kihívásokkal. A Gazdálkodástudományi Tanszék oktatói egyebek mellett a távoktatásban alkalmazható kooperatív módszerekről írták le tapasztalataikat.

Székely Klára - egyetemi adjunktus, ELTE Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék
Olyan tanulóegységeket, köröket megvalósítani, ami most már nagyon régóta nincs a felsőoktatásban, régen volt, de az elmúlt egy-két évtizedben ennek nem volt igazán reneszánsza, most megint előjönnek ezek a kisebb csoportokban való együttműködések, illetve én a saját tantárgyamon keresztül azt tapasztaltam, amit le is írtam, hogy hihetetlenül élvezik a hallgatók a személyre szabott feladatot. 14:00

A kötet szerzői, akik között nemcsak szombathelyi, de budapesti és pécsi oktatók és hallgatók, valamint ausztriai kutatók is vannak - még ebben az évben egy újabb könyv megjelentetését tervezik, a járvány második hullámának tapasztalatai alapján.