Hírek

Könyvtár a zöldben

2021. március 26., 16:58

Pazar környezetben, különleges kialakítású új épületbe költözött a Berzsenyi Dániel Könyvtár kámoni fiókkönyvtára. Bár a járványhelyzetre való tekintettel a könyvkölcsönzés most az intézmény valamennyi könyvtárában szünetel, a várhatóan májusi nyitásra már minden készen áll a kámoni létesítményben. Az arborétum bejárata mellett kialakított könyvtárban a hagyományos funkciók mellett különböző programokat is terveznek.

 

Könyvtár a zöldben

Pazar olvasótermi hangulatot kölcsönöz a most elkészült fiókkönyvtárnak az az egyedi asztalosmunkával készített polcrendszer, ami az olvasó szeme elé tárul a helyiségbe lépve. Nagyjából 3000 dokumentumból válogathatnak majd az ide betérők. Hatalmas ablakok, kényelmes és funkcionális bútorok, külön gyereksarok és válogatott könyvkínálat várja majd a látogatókat az újonnan felhúzott épületben.  

Baráthné Molnár Mónika - könyvtárigazgató
“Gyerekkönyvekkel, ifjúsági könyvekkel, a kertészkedéshez, akár az állattartáshoz kapcsolódó könyvekkel, szórakoztató irodalommal is várjuk majd az érdeklődőket. De ahogy említettem ez az új könyvtári funkció, az ÖKO-könyvtári, zöld könyvtári funkcióhoz kapcsolódóan pedig a környezettudatos szemléletnek a formálásához is próbálunk majd irodalommal szolgálni. A nyitvatartásunkról pedig annyit, hogy a heti 4 alkalommal szeretnénk majd nyitva tartani. Nyilván figyelembe vesszük azt, hogy a családok, dolgozó emberek mikor tudják igénybe venni az itteni szolgáltatást, tehát délutáni, esti órákban is tartunk majd nyitva, és a hétvégén is.”

Hatalmas fák ölelik körül az épületet, az udvaron a Gyöngyös-patak csörgedezik. A közeli kerítés túloldalán a kámoni arborétum és az Ökoturisztikai Látogatóközpont terül el. Az egykori Szófia utcai romos fiókkönyvtárból átköltöztetett létesítmény elsősorban a környéken élőket szeretné megszólítani, de különleges hangulatával valószínűleg a város más részein élők körében is hamar népszerűvé válik. Az önkormányzat támogatásával kialakított fiókkönyvtár közösségi színtérként, táborként és iskolai foglalkozások, klubok helyszíneként is működhet.