Hírek

Könyvtár-projekt zárult a Gothard-iskolában

2013. december 12., 16:45

Az olvasás népszerűsítését, a digitális eszközök használatának alaposabb elsajátítását és a könyvtár oktatásban betöltött szerepének erősítését célozta a Gothard-iskola uniós pályázati forrásból megvalósított programsorozata, melynek záró rendezvényét szerdán tartották.

Könyvtár-projekt zárult a Gothard-iskolában

Megújult a Gothard Jenő Általános Iskola könyvtára, saját  interaktív honlapját is pályázati forrásból korszerűsítette a könyvtár. 14,5 millió forintot nyertek, ebből számos rendezvényt is szerveztek a gyerekeknek és a pedagógusoknak. Hat iskola és az egyetemi könyvtár is bekapcsolódott a másfél évig tartó programsorozatba. A projektzárón hosszan sorolták az eredményeket.

Fülöp Katalin - projektmenedzser
“Egy nagyon szép iskolakönyvtár jöhetett létre, ahol jól érzik magukat a gyerekek. Olyan sok-sok program került ebbe a könyvtárba, ami szintén az előnyükre, a hasznukra vált. És hogy elvihettük más iskolák könyvtáraiba, személyes kapcsolatokat találtunk az írókkal, a kollégákkal a gyerekekkel.”

Helyi költők, írók alkotásait, más népszerű gyermekkönyv-szerzők írásait is megismerhették a gyerekek a személyes találkozások alkalmával. Irodalmi vetélkedőket, táborokat szerveztek számukra, papírszínházi, kézműves és meseterápiás foglalkozásokat is tartottak.

Keszeiné Barki Katalin - igazgató, Könyvtár és Levéltár, SEK
“A könyvtárhasználatot igazában fiatal korban kell elkezdeni. De ehhez ugyanúgy meg kell teremteni a korszerű iskolai könyvtári környezetet, mint ahogy nálunk például az egyetemi könyvtárban, hiszen a gyerekeket be kellene szoktatni.”

Az iskola könyvtárát szívesen keresik fel a gothardos diákok. Itt a tanulást a számítógépek is segítik, ugyanakkor szórakoztató irodalmi élményekkel gazdagodnak. Rendszeresek az író-olvasó találkozók, a játékos ismeretterjesztő foglalkozások és a gyerekek kívánságát is figyelembe veszik az újabb könyvek rendelésekor.

Szabóné Mészáros Ágota - könyvtáros, Gothard-iskola
“Az iskolai könyvtárunk valóban egy közösségi térré vált, igazán jól érzik ott magukat a gyerekek, és a személyes találkozások az írókkal, írónőkkel valóban élményszerűvé tették számukra az olvasást, egyre többen keresik a könyveiket.”

A program részeként rendhagyó színházi előadásokat is tartottak. Jókai kötelezőjét, a Kőszívű ember fiai című regényt dolgozta át a Weöres Sándor Színház társulata, hogy a hetedik osztályos diákok nagyobb kedvvel olvassák a könyvet.