Hírek

Körmendi háziorvos és zalaegerszegi ápoló kapta idén a Batthyány-díjat

2022. január 25., 15:19

Ötödik alkalommal adták át hétvégén a "Test és a lélek orvosa - Boldog Batthyány László-díjat" Körmenden. Wolf Terézia főorvos, körmendi háziorvos és Hajgató Éva ápoló, a Zalaegerszegi Szent Rafael Kórház főnővére részesült idén az elismerésben.

 

Körmendi háziorvos és zalaegerszegi ápoló kapta idén a Batthyány-díjat

Batthyány László példa a ma embere számára is, mondta köszöntőjében Bebes István, Körmend polgármestere.  Kiemelte: nemcsak kitűnő szemorvosi munkájával, példás családi életével, hanem a köz érdekében tett megnyilvánulásaival is ösztönzi az embereket.

Bebes István - polgármester, Körmend
"Életpéldája a bizonyság, hogy az önzetlenség minden körülmények között alapvetés, a család szent és sérthetetlen, az elhivatottság alázatos is lehet, hitünk pedig szilárd és megrendíthetetlen."

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszédében kiemelte: Batthyány-Strattmann László megkülönböztetés nélkül, gyakran ingyen segítette az embereket, magas szintű tudásával és szeretetével. Nemcsak a betegséget, hanem a beteg embert is gyógyította.

Müller Cecília - országos tisztifőorvos
"A két elismerésben részesülő kolléga empátiával, átérezve a segítségre várók szorongásával szembenézve nagy szeretettel, hittel fordul a betegek felé és ezt érzik is az emberek."  

Ráczné Varga Bernadett gondolatait hallhatták a megjelentek, majd következett a díjátadó. A Test és a lélek orvosa díjat Wolf Terézia körmendi háziorvos vehette át. Köszöntőjében Wolf Terézia elmondta: Batthyány László életével Körmendre költözésük során ismerkedett meg, elolvasta naplóját is. Közben volt egy felismerése: az orvosi munkát úgy érdemes végezni ahogy Batthyány László végezte és csak így szabad gyógyítani, a betegek felé fordulni.

Wolf Terézia - háziorvos, díjazott
"Nagyon sok problémája az embereknek inkább lelki problémákból ered és abból eredhetnek testi tünetek is. Ha ezt nem orvosoljuk, ha ezen nem segítünk, akkor a beteg mindig visszafog térni a problémáival. Az ő életéből azt tanultam meg, hogy a munkákhoz az erőmerítés az tulajdonképpen a hitből fakad."

Ugyancsak díjazták Hajgató Éva ápolót, a Zalaegerszegi Szent Rafael Kórház főnővérét. Az ünnepség a Szent Erzsébet-templomban szentmisével folytatódott.