MNB - 2
MNB

Hírek

Korszakok-stílusok-mesterek címmel új állandó kiállítással várja a látogatókat a Szombathelyi Képtár

2021. október 08., 18:52

Megtekinthető többek között Derkovits Gyula festménye, és frissült a texiltárlat is.

 

Korszakok-stílusok-mesterek címmel új állandó kiállítással várja a látogatókat a Szombathelyi Képtár

Az avantgardtól a posztmodernig, a textilek világában mindenki megtalálhatja a kedvére valót a Képtár tegnap megnyílt kiállításán. Az új tárlat az intézmény több mint 10.000 db-os gyűjteményének kivonata, mely tartalmaz már ismert elemeket új megvilágításban, és friss darabokat is. Csapláros Andrea köszöntőjében úgy fogalmazott, ötvöződik a külcsín és a mély tartalom, mely szól nem csak a szakmának, a szombathelyieknek és az ide látogatóknak, hanem a jövő generációjának is. A textilválogatás sokszínű, felöleli az elmúlt évtizedeket.

Cebula Anna- igazgató,művészettörténész, muzeológus - Szombathelyi Képtár
,,...Ez gyakorlatilag az egész kiállítás egészére vonatkozik mind a képzőművészeti, mind a textilművészeti  anyagot három nagy korszakra osztottam föl. Az avantgard textilre 1985-ig, utána pici átfedéssel van a velemi időszak, ami 1976-85-ig terjed és utána a 85’utáni textiválogatásokban gyönyörködhetnek, ez a harmadik egysége a textilnek, és külön egységet alkot a miniatűr textil…”

Nemény András polgármester megnyitó beszédében az újragondolás, az új tematika fontosságát emelte ki. A kiállítás célja, hogy megmutassa a szemléletváltás történetét, bár a művek mindig a befogadóval együtt teljesednek ki, mely felszabadító érzés - tette hozzá.

Mácsadi Orsolya, művészettörténész
,,...Az új állandó kiállításunk képzőművészeti válogatása, ez a XX.. illetve XI.sz.-i magyar képzőművészetet kívánja bemutatni oly módon , hogy a Szombathelyi Képtár indulásától kezdve tükröződő szemléletváltozások , ezek megelevenedhessenek benne. A művészettörténeti szemlélet ugyanis folyamatosan változik …”

A szombathelyi képtár a magyar múzeumi élet legfiatalabb tagja - mondta Fablényi Júlia művészettörténész, a Ludwig múzeum igazgatója, aki büszke, hogy a Szombathelyi Képtár megnyitásától a magyar neoavantgard első generációját képviseli, ami magában hordozta a kockázatvállalást. A Korszakok-Stílusok-Mesterek állandó kiállítás október 7-től látogatható.