Hírek

Kőszegi szüreti mulatság

2021. szeptember 28., 19:17

Megválasztották a Város Borát és a Hölgyek Borát - péntektől vasárnapig tartottak a kőszegi szüreti mulatság programjai, amelyeknek 1973-tól meghatározó szereplői a fúvószenekarok. Idén biztonsági okokból elmaradt a felvonulás, a rendezvénysátor helyett pedig a Fő téren és a Jurisics téren varázsoltak fesztiválhangulatot a fúvósok, de koncertezett az Ataru ütőegyüttes és több helyi fellépő is.

 

Kőszegi szüreti mulatság

A Kőszegi Ifjúsági Fúvószenekar adta meg az alaphangot a városi szüreti mulatság nyitónapján. A Fő téren a polgármester verte csapra azt a hordót, amelyből az elmúlt évi Város Borát, Jagodics Attila blauburgerét kóstolhatták az érdeklődők. Kőszegen hagyományosan ilyenkor választják meg a Város Borát.

Básthy Béla – polgármester, Kőszeg
„Az önkormányzat is fontosnak tartja, hogy egy bor kiválasztásával az egész kőszegi borászat előtt tisztelegjen, ez egy olyan esemény, amely előre vetíti azt, amit a helyi föld ad, amit a helyi emberek állítanak elő, az a legnagyobb büszkeség, amit a legszívesebben adunk ajándékba, vagy kínálunk éppen a Kőszegre érkező vendégeknek.”

Idén a képviselő-testület 7 gazda 13 nedűje közül döntötte el, melyik viselheti a címet.

"Isten éltesse Láng József urat, és a Cabernet franc 2019-es évjáratú bora pedig a következő évben a Város Bora lesz."

Nem először választották Láng József borát a megtisztelő címre. A termelő szerint ez a Cabernet franc gyümölcsösségével és frissességével – ami új fogyasztói trend is - győzhetett.

Láng József – borász
„A 2019 egy nagyon jó évjárat volt Kőszegen, már szeptember elején el kellett kezdeni a szüretet, mert annyira meleg volt a nyár, csapadékhiányos volt. Ezt a Cabernet-t október közepén szüreteltük. 19 mustfokkal, nem is volt olyan túlságosan magas, bár kőszegi viszonylatban ez egy jó mustfoknak mondható.”

A Borbarát Hölgyek bordalai után kihirdették a hölgyek bora választás eredményeit is. Díjazták a legjobb fehéret és rosét, a hölgykoszorús cimkét azonban a vörösek közül a Néber-Tóth Pincészet zweigeltje viselheti, idén először Sopronhoz és Mórhoz hasonlóan Kőszegen is választottak zászlós bort is a hölgyek.

Tóth Adrienn – elnök, Kőszegi Borbarát Hölgyek
„Minden évben kapunk blauburgereket is, és ha az előző évekre visszanézünk, elég sűrűn választottuk Hölgyek Borának blauburgert. Valamiért a hölgyek kedvelik ezt a fajtát, ezért azt gondoltuk, hogy ettől az évtől kezdve minden évben fogunk blauburgert választani, ami szintén megkapja a csoportképes cimkét, csak egy plusz megkülönböztetéssel, hogy ez a zászlós borunk.”

A Borbarát Hölgyek Egyesületéhez három új tag csatlakozott, ők esküvel fogadták, hogy népszerűsítik a kőszegi bort, és megtartják a hagyományokat. A kőszegi szüreti mulatság meghatározó eleme 1973 óta a fúvós találkozó. Idén 9 zenekar szórakoztatta a közönséget.

Pócza Zoltán – igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
„Elosztottuk őket, hogy egyszerre egy helyen ne legyenek túl sokan. Ami még fontos, hogy a kőszegi borászatok itt legyenek. Van egy olyan kézműves vásár, ahol sok kőszegi pincészet is kitelepült. Náluk 20-féle kőszegi bort lehet kóstolni.”

A bor mellett a gasztronómia is fontos szerepet játszott a mulatságban. A jó hangulatról helyi fellépők gondoskodtak.