MNB - 2
MNB

Hírek

Kötelező energetikai tanusítvány

2011. szeptember 20., 09:59

Jövő évtől már csak az az ingatlan lesz eladható, vagy hosszú távra bérbe adható, amelyik rendelkezik energetikai tanúsítvánnyal. Az új építésű ingatlanok esetében ez már 2009 óta kötelező, januártól a használt lakásokra is vonatkozik az előírás. Szakemberek szerint a kedvező energiabesorolású ingtalanok könnyebben értékesíthetők a piacon.

Kötelező energetikai tanusítvány

Két éve az F, vagyis 10-es skálán a 7.  kategórába sorolták ezt a házat. A tanúsítvány szerint több mint 100 millió forintos ráfordítással, többek között napkollektorok felszerelésével lehetett volna elérni, hogy később energiatakarékossági szempontból a megfelelő minősítéshez jusson. A  felmerülő költségeket akkor nem vállalták.  A lakásszövetkezet most egy szűkebb költségvetésből újítja fel a tömböt.

Dr. Beliznay Pálné - elnök, Bem Lakásszövetkezet
"Nyilván az olyan épületnél, ahol van hőszigetelés, nyílászárócsere, értékesebb, mint ahol semmi nincs."

Januártól a használt lakások eladásánál is kérik majd az energiatanúsítványt. Szakemberek szerint az sok hasznos információval szolgálhat a vásárlók számára.

Janzsó Zoltán - ügyvezető, Openhouse Szombathely Ingatlaniroda
"Jóval kiszámíthatóbb lesz a későbbi, energiára fordítható összeg, jobban fogja tudni a vásárló, hogy mennyit tud költeni hitelre, energiafelhsználásra. "

A tanúsítvány kiállításának költségét a törvény határozza meg, de jelentősen növelheti az összeget, ha nem állnak rendelkezésre a számításhoz szükséges dokumentumok.

Puklerné Kovács Erika - épületenergetikai szakértő  
"Nehézséget okoz, ha nincs meg az épületenergetikai számítás, vagy műszaki dokumentációk hiányoznak a számításhoz."

A tanúsítvány nemcsak azt mutatja meg, hogy az energiafelhasználási adatok alapján milyen energetikai osztályba sorolható az épület, hanem ahhoz is tanácsot ad, milyen lépésekben  érdemes a korszerűsítést elvégezni. Egyre többen méretik fel házukat azok is, akik spórolni szeretnének energiaköltségeiken.