Hírek

Közel 8 millió forint adomány gyűlt össze a Vas vármegyei jótékonysági vadászaton

2024. május 10., 12:58

Közel 8 millió forint adomány gyűlt össze a Vas vármegyei jótékonysági vadászaton, amit tavaly decemberben rendeztek meg. Ebből az összegből a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gyermekosztályának vásárolnak 3 orvosi eszközt. Az adomány jelképes átadására ma került sor.

Közel 8 millió forint adomány gyűlt össze a Vas vármegyei jótékonysági vadászaton

11. alkalommal szervezték meg tavaly a jótékonysági fácánvadászatot, amely az ország egyik legnagyobb és legsikeresebb karitatív programja.

Fejes László - ügyvezető igazgató, Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft.

“2023-ban 51,2 millió forintot tudtunk adományozni a magyar egészségügy számára. Fontos elmondani, hogy 23 kórház gyermekosztályát támogatjuk, és a pénzek nem egyenlő arányban oszlanak el, hanem a résztvevői és a támogatói aktivitás arányában kapják az egyes megyék. Vas vármegye ilyen értelemben a 19 vármegyéből az egyik legjobb - szám szerint a második Fejér megyét követően - itt a legnagyobb a részvételi és a támogatói aktivitás.”

Vas vármegye 5. alkalommal csatlakozott a programhoz. Körülbelül 1 millió forinttal sikerült többet gyűjteni, mint az előző alkalommal.

Kondora Bálint - Vas vármegyei nagykövet, Jótékonysági Vadászat

“Akkor nagyságrendileg 6,6-6,7 millió forintnyi összeg gyűlt össze orvosi eszközvásárlásra, tavaly pedig a végösszeg 7,9 millió, tehát majdnem a 8 milliós álomhatárt sikerült elérni. Én úgy gondolom, hogy ez a siker annak tudható be, hogy a programról egyre többen hallottak, egyre többen ismerik. A vadásztársadalomban mindenképp kivívott már egyfajta ismertséget és elismertséget.”

Az adományból a Markusovszky Kórház gyermekosztálya számára vásárolnak három új, korszerű eszközt, amelyek klinikai szintre emelik a gyermekosztályt.

Lazáry György - vezető főorvos, gyermeksebészeti részleg

“Gyerek cisztoszkóp, ami eddig a kórházban nem volt, és mi csináljuk ugye a gyermek urológiai részt is, ezért ez nekünk nagyon fontos, hogy lássuk a húgyutakat belülről is, hiszen számos olyan fejlődési rendellenesség van, aminél nem elég a röntgenfelvétel vagy CT-felvétel.”

Beszereznek még egy elektromos kést, amit ambuláns műtétekhez használhatnak, valamint légfunkciót vizsgáló gép is érkezik majd.