Hírek

Közeledik a határidő, május 20-ig kell benyújtani a személyi jövedelemadó-bevallásokat

2022. május 11., 19:06

A NAV idén is több millió adózónak elkészítette bevallási tervezetét - aki ezzel egyetért, annak nincs teendője, de sok esetben szükség lehet kiegészítésre, módosításra. Az esetleges adóhátralékot ugyancsak május 20-ig kell befizetni, ahogy az egy százalékokról is eddig az időpontig rendelkezhetnek az adózók a civil szervezetek javára.

 

Közeledik a határidő, május 20-ig kell benyújtani a személyi jövedelemadó-bevallásokat

A NAV hatodik éve készíti el több millió adózó számára a bevallási tervezetet, nem csak magánszemélyeknek, de már egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek is. A dokumentum megtekinthető ügyfélkapu regisztrációval a NAV e-szja oldalán, május 20-ig személyesen az ügyfélszolgálaton, és a postázását is lehetett igényelni. Sokan úgy is megkapták levélben, hogy nem kérték.

Petkovics Anikó - sajtóreferens, NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága
"Nagyon sok adózó keresett fel minket, mert lehet olyan ok, ami miatt bár nem igényelte, mégis megkapta. Javasoljuk, hogy alaposan nézzék meg, mert a tájékoztató levélben közérthetően le van írva, mi is ott a kérdés, vagy mi a probléma. Azok az adózók kaphattak így postán tervezetet, akiknek a beérkezett adatszolgáltatása valamilyen hiányosságot, ellentmondást tartalmaz. Illetve azok is, akiknek visszaigényelhető adója van, vagy befizetendő adója."

Aki egyetért a tervezettel, annak nincs teendője, ám akinek kifogása van, ki kell egészítenie a bevallást például olyan plusz jövedelmekkel mint az ingatlan bérbeadás vagy -eladás, illetve az év közben igénybe nem vett kedvezményekkel. A gyermeket nevelők VISSZADÓ-ját is itt lehet jelezni. A visszajáró adót postán vagy bankszámlára lehet kérni, ám ha valakinek hátraléka van, azt május 20-ig meg kell fizetni. 500 ezer forintot meg nem haladó tartozás esetén kérhető részletfizetés, legfeljebb 12 hónapra. Ugyancsak május 20-ig kell rendelkezni az adó 1 %-ról, amellyel a civil szervezeteket, alapítványokat támogathatják az adózók. Vannak hagyományosan népszerű területek.

Petkovics Anikó - sajtóreferens, NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága
"Nagyon tipikus az állatmenhelyeknek, gyermekeket segítő alapítványok, gyermekotthonok, illetve tapasztaljuk, hogy akinek kapcsolódása van az életterében az iskolához, óvodához kötődő alapítványokhoz, ami az érintettség okán esetén kapcsolatba kerültek vele."

A Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ kampányfilmben hívja fel a figyelmet arra, mennyire fontos a civilek működése szempontjából az adó 1%-okból származó bevétel. Az összeállításban a központ és a helyi sajtó munkatársai mondják el, miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

"Képzeljük el, hogy adónk 1 %-a egy-egy ilyen építőkocka. Minél több van belőle, annál nagyobb dolgokat tudunk létrehozni, építeni. Ami nekünk pár kattintás, a szervezeteknek nagyon fontos építőanyag. Ajánljuk fel adónk 1%-át a civil szektor számára!"

A filmből az is kiderül, hogy a 2020-as adatok szerint az adózók 32 százaléka rendelkezett az 1 %-ról, 3,5 millióan tehát nem gondoltak erre a lehetőségre. A +1%-okról sem érdemes elfeledkezni: ezt egyházaknak, illetve a Nemzeti Tehetségprogram javára lehet felajánlani. Fontos, hogy a VISSZADÓ-ra jogosult magánszemélyek is rendelkezhetnek adójuk 1 százalékáról.