MNB
MNB - 2

Hírek

Közeleg Mindenszentek és Halottak Napja

2021. október 27., 14:03

Már szépülnek a sírkertek a megyeszékhelyen, készülnek a Mindenszentekre és a Halottak Napjára: komoly mennyiségű lehullott falevelet takarítanak el a temetőkben, a világítás karbantartása zajlik, és a mobil mosdókat is kihelyezik a tucatnyi sírkertben.

 

Közeleg Mindenszentek és Halottak Napja

Egész nap megy a munka a temetőben: készülnek a szeretteik sírját látogatók tömegének fogadására. A Vas Megyei Temetkezési Kft. Szombathelyen 12 temetőt üzemeltet, ebből hat aktív, a többi zárt.

Jancsóné Sárdi Katalin - ügyvezető igazgató - Vas Megyei Temetkezési Kft.
“Több, mint 40 hektárról beszélünk, és ilyenkor ősszel megszaporodnak ugye a feladatok, látszik, hogy hullik a falevél, rengeteg takarítani valónk van, és ilyenkor a többi kollégát, akik nem a szombathelyi részhez tartoznak, őket is be szoktuk hívni segíteni.”

A munkások este nyolc órától körülbelül hajnali négyig takarítanak ebben az időszakban. A SZOVA munkatársai most konténerekbe gyűjtik össze a lehullott lombot, ez egy tömörítő gépbe kerül, amely jelentősen csökkenti a szemét térfogatát - így kevesebbe kerül a hulladékszállítás a cégnek.Vannak azonban hátráltató tényezők is.

Jancsóné Sárdi Katalin - ügyvezető igazgató - Vas Megyei Temetkezési Kft.
“A peremtemetőkben a hulladék 60 százaléka lakossági hulladék, ez is plusz feladatot ró a kollégáinkra, mert lakossági hulladékot a temetői hulladékkal nem lehet összekeverni, és amikor behozzák ide ezt a hulladékot, a kollégáinknak szét kell válogatni, ez is egy nagy probléma.”

A világítást is ilyenkor ellenőrzik: a fénycsöveket, égőket kicserélik, de idén két kandeláberre is ez várt, mert eltörtek az oszlopok. Most mobilmosdókat is kitesznek a sírkertekben a látogatók számára, de az irodában is ügyeletet tartanak.

Jancsóné Sárdi Katalin - ügyvezető igazgató - Szombathelyi Temetkezési Kft.
“November elsején reggel nyolctól 16 óráig a gondnoksági irodában az egyik kolléganőnk ügyeletet tart, tehát ha bárkinek valamilyen jellegű problémája van, vagy elfelejtette megváltani a sírhelyét, vagy messziről jött, és eddig nem volt rá alkalma, vagy bármilyen jellegű problémája van, a kolléganőm a gondnoki irodában ott lesz.”

Szombaton, vasárnap és hétfőn az autós közlekedés változik: csak behajtási engedéllyel szabad kocsival bemenni a temetőbe.Jancsóné Sárdi Katalin hangsúlyozta, hogy a forgalmat egyirányúsítják a tömeges temetőlátogatás időszakára. A Jáki úti temető este nyolc óráig tart nyitva - addig el kell hagyni a zárt sírkertet. Bővebb információ az aktualitásokról: www.vasmegyeitemetkezes.hu/aktualis.