Hírek

Népszerűek a gimnáziumok

2010. február 19., 18:37
Szombathelyen és vonzáskörzetében több mint ezerrel több középiskolai hely van, mint amennyi nyolcadikos végez. Mégis többszörös a túljelentkezés néhány gimnáziumban és szakközépiskolában. Ma volt a nyolcadikosok jelentkezési lapjának postázási határideje. Az eddig beérkezett nyomtatványokból az derült ki, hogy - akárcsak az elmúlt években - idén is népszerűbbek a gimnáziumok a szakiskoláknál.


Televíziónk csütörtöki közéleti magazinjában a középiskolai koordinátor arról számolt be, hogy a város 13 önkormányzati és 4 egyéb fenntartású középiskolája közül a cukrász, a szakács és a felszolgáló szakirány a legnépszerűbb, de feljövőben vannak a vasas szakmák is. A jelentkezők többsége viszont idén is gimnáziumban tanulna tovább.

A Nagy Lajos Gimnázium igazgatója azt elmondta, az iskolájukba való felvételhez nem elég a kitűnő bizonyítvány. Már most több mint 150 jelentkezési lap érkezett az iskolába, és ebben a vidékiek még nem is szerepelnek.

Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna - igazgató, Nagy Lajos Gimnázium
"Legalább kétszeres a túljelentkezés, ezért fontos, hogy ne csak a jegyek alapján állítsunk rangsort, hanem felvételit is tartsunk."

A ma feladott felvételi lapokat március 12-éig értékelik ki az iskolák. Akkor függesztik ki azt a rangsort, amelyből látszik, hogy ki kerül majd be jó eséllyel a megjelölt középiskolába. Ekkor a felvételizők még módosíthatják, hogy hányadik helyen jelölik meg az intézményt vagy a speciális osztályokat. Ezt követően kerülnek a jelentkezések a győri felvételi központba. A döntésről majd április vége felé kapnak értesítést a nyolcadikosok.