Hírek

Közgyűlés értékelés

2021. október 01., 21:06

Ingatlaneladásokról és a módosított költségvetésről esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. A frakciók értékelték a tegnapi ülést, amelyen 15 napirend került terítékre.

 

Közgyűlés értékelés

Kifogástalanul működik az orvosi ügyelet, ezzel kezdte a sajtótájékoztatót László Győző alpolgármester a városvezetés részéről. Több szociális célú rendeletet módosítottak, például már csak azok nem pályázhatnak önkormányzati bérlakásra, akiknek lakóingatlan van a tulajdonukban. Három pedagógiai asszisztenst alkalmaznak a Szivárvány, a Pipitér és a Barátság oviban, akik sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkoznak majd. Elfogadtak egy hároméves, 19 millió forint értékű bölcsődei játékcsere programot is.

Horváth Attila elmondta, hogy 140 millió forint váratlan kiadás miatt kellett módosítani a költségvetést, de a város továbbra is stabil. A több mint 800 millió forint értékű ingatlancsomag eladása kapcsán ismertette: az egyik pályázó megfelelt a feltételeknek, a másik viszont érzése szerint tudatosan érvénytelen pályázatot adott be.

Csak a szerződésben foglalt ellentételezést fizeti ki a város a Volánnak a tavalyi évre, a többi költségigényt nem fogadja el - erről beszélt Horváth Soma. Felkérték a képviselőket, mérjék fel körzetükben a menetrend-módosításra vonatkozó lakossági javaslatokat. Zárt ülésen döntöttek a SZOMPARK ügyvezetőjének közös megegyezéssel történő távozásáról. Kiss Dávidot Izer Gábor, a Prenor ügyvezetője váltja október elsejétől.

Illés Károly az ingatlanértékesítési eljárást kritizálta, szerinte nem valósult meg igazi verseny, és alulértékelték az ingatlanokat. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője mutyigyanút emlegetett. Bejelentette, hogy a kormányzat kiírta a közbeszerzést az északkeleti körgyűrűre és a Puskás Tivadar utca kivezető szakaszára. A Markusovszky utcai híd és hét utca felújítására tettek javaslatot, annak ellenére megszavazták a fejlesztési támogatásról szóló előterjesztést, hogy az másik hidat és más utakat tartalmaz. Nem értenek egyet a Médiaközpont 15 milliós többlettámogatásával. Látszik a televízió műszaki leépülése, a Savaria Fórummal terjesztési gondok vannak.

Tóth Kálmán gratulált Czeglédy Csabának előválasztási győzelméhez, és közölte, az Éljen Szombathely! frakció beáll mögé, hiszen közös céljuk a kormányváltás. Abban bíznak, hogy az értékesített ingatlanokban iparűzési adóbevételt hozó tevékenység kezdődik majd. Kiemelte, hogy az orvosi ügyelet sikertörténet, ami példa lehet a többi önkormányzat előtt. Különszintű csomóponton az új M86-os gyorsforgalmi út megépítése után is megmarad az átjárás Bogát és Táplánszentkereszt között. Döntött a közgyűlés, hogy minden évben fix összeget költenek a hidak karbantartására.

Kiírják a Civil Alapot, 8 millió forintot működésre, 4-et rendezvényekre osztanak szét a szervezetek között, mondta el Putz Attila. A képviselő hozzátette: az országos civil alapból alig részesültek támogatásban szombathelyi szervezetek, az a 6, amelyik összesen 50 millió forintot nyert, jól körvonalazható politikai oldalhoz köthető.

Júniusban megszavazta az ingatlancsomag értékesítéséről szóló napirendet Koczka Tibor, most azonban nem, mivel a liciteljárás csupán egyetlen ajánlatra korlátozódott. Az ingatlanok szerinte jóval többet érnek, mint 800 millió forint. A Pro Savaria képviselője - aki korábban a Médiaközpont ügyvezetője volt -, a cégről szólva elmondta: ma jár le az ügyvezetői pályázat. A Médiaközpont önkormányzati támogatása évről évre nő, a közgyűlés most is megszavazott 15 millió forintot, miközben nincs igazán látszatja, racionalizálni kellene a költségeket. Végezetül megköszönte minden szavazónak és támogatóinak az előválasztási részvételt.