Hírek

Közgyűlés után

2023. január 27., 12:35

Az akkumulátorgyár létesítése elleni határozatról, a város környezetvédelmi koncepciójáról, az orvosi ügyelet tervezett átalakításáról és az 1000 fa programról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő pénteki sajtótájékoztatókon. A frakciók értékelték a csütörtöki ülésen született döntéseket.

Közgyűlés után

Vannak érdeklődő befektetők, akiknek nemet mondanak, mert nem szolgálják a város érdekeit - kezdte a sajtótájékoztatót Horváth Attila. Az alpolgármester hangsúlyozta: a Debrecenben történtek után indokoltnak látták határozatban rögzíteni, hogy Szombathelyen nem lesz akkumulátorgyár. A Fidesz nem vett részt a szavazáson, a párt álláspontja az, hogy akkumulátorgyárakat kell létesíteni az országban. Horváth Attila felháborítónak tartja, hogy a Fidesz igazságosnak véli a szolidaritási adót.
Horváth Soma az 1000 fa program sikeréről beszélt. Most 596, ősszel pedig újabb 500 csemete talál gazdára, és folytatni kívánják. A LED-csere programra lakosságarányosan Szombathelyen regisztrált a második legtöbb háztartás. Az alpolgármester a Petőfi-telepi játszótér kapcsán kiemelte, fizetésének egy részét felajánlja egy játszóeszköz megvásárlására. Köszönetet mondott az Emlékmű környékének felújítását célzó céges felajánlásért.
László Győző a közgyűlés szünetében tárgyalt a mentőszolgálat régióigazgatójával. Úgy tűnik, hogy az orvosi ügyelet helyszíne változatlan marad, a lakosság semmit sem fog észrevenni az átalakításból. Új háziorvos érkezik Szombathelyre, az életpályamodell vonzotta a városba az eddig Szentgotthárdon praktizáló doktornőt. Az alpolgármester elmondta, az üzemeltetési szerződés módosítása biztosítja a jégcsarnok stabil működtetését.

Illés Károly megköszönte a kormánynak a Szombathely számára nyújtott működési támogatást és a visszaengedélyezett összegeket, amiből megvalósulhatnak az útfelújítások. A Fidesz frakcióvezetője szerint a leendő intermodális csomópont telkeinek eladása ellehetetleníti a város hosszú távú fejlődését. Hangulatkeltőnek nevezte az akkumulátorgyárral kapcsolatos határozati javaslatot, és leszögezte: soha nem fognak olyan döntést hozni, ami sérti a szombathelyiek érdekeit. Azt javasolják, váljon le a Pingvinek Jégkorong Klub a SZOVA trafójáról, így kisebb lenne a jégcsarnok villanyszámlája. Felháborítónak tartja a közgyűlés hangnemét, továbbá sérelmezi, hogy a távhőszolgáltató vezetője mindössze 8 hónap munka után háromhavi prémiumot vett fel.

Tóth Kálmán szerint pozitív, hogy a kormány elismeri az elvégzett munkát, és értékeli a város takarékossági programját. Felháborítónak nevezte, hogy a főispán nem kommunikál a polgármesterrel. A környezetvédelmi program kapcsán elmondta: teret kell adni a hidrogénmeghajtású buszoknak, illetve megvizsgálják a Szent Márton utca-Vörösmarty utca kereszteződés átépítésénél a kanyarodósávot, mert ezen a ponton jelentős késést halmoznak fel a helyi járatok. A Szent Márton és Széll Kálmán utcák között buszsávra lenne szükség, megnézik, hogy kialakítható-e.
Németh Ákos kijelentette, megnyugodhatnak a szombathelyiek, itt nem lesz akkumulátorgyár. A zöldtanácsnok szerint siker a SZOVA Újrahasználati Központja, három hét alatt 400 tárgyat vittek be, és 200-at vásároltak meg. Bavúrosnak nevezte, ahogy a Városfejlesztési Kft. elérte, hogy a Ferenczy utca továbbépítéséből megmaradt pénzt a Károly Róbert utca felújítására használhatják fel.

Koczka Tibor szerint a Fidesz nagyot hibázott, amikor nem szavazta meg az akkumulátorgyár-ellenes határozatot. A Pro Savaria képviselője megnyugtatónak tartja, hogy az orvosi ügyelet működésében nem lesz érdemi változás. Arról is beszélt, hogy a környezetvédelmi programban foglalt tervek egy része csak szándék és nem pénz kérdése, például a vadvirágos Szombathely koncepciója. Zárt ülésen a távhő dolgozóinak jelentős béremeléséről döntöttek, hogy megtartsák a munkavállalókat, és továbbra is biztonságos maradjon a szolgáltatás.