Hírek

Közlekedésbiztonsági vetélkedő

2012. március 22., 16:37

Vezetéstechnikai ügyességüket, kresz-ismereteiket is összemérték a középiskolások a közlekedésbiztonsági kupa megyei döntőjében. A versenyt a rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottsága és egy autós-motoros iskola közösen szervezte. Az elméleti és gyakorlati feladatokat legjobban teljesítő diákok az országos fordulóba jutottak.

Közlekedésbiztonsági vetélkedő

Kresz-, egészségügyi és drogtotó kitöltésével kezdődött a közlekedésbiztonsági vetélkedő. A megyéből összesen 60 középiskolás nevezett az autó, a motor és a kerékpár kategóriába. Mindegyikben az elméleti feladatokat legjobban teljesítő versenyző mehetett a gyakorlati pályára. A vetélkedő célja a balesetmegelőzés, mert a frissen jogosítványt szerzők a forgalmi helyzetekben kevés rutinnal rendelkeznek.

Lakatos Tibor - rendészeti igazgató, VMRFK
" Egyre gyakrabban fordul elő baleset olyan vezetőkkel, akik előtte 1-2 hónappal szereztek vezetői engedélyt. nemcsak a fiatalokkal, más korosztályban is. "

A versenyre jelentkező diákok szerint is fontos a tapasztalatszerzés.

Kenesei Gábor
"A fiatalokról az a kép alakult ki, hogy felelőtlenül, magukat túlvállalva vezetnek. Egy ilyen verseny arra jó lecke, hogy rávilágítsanak egyes embereknek a képességeire, és hogy hogyan vezessenek. Ne úgy, mintha rallipályán lennének."

Bori már évek óta részt vesz a közlekedésbiztonsági vetélkedőn, volt már országos harmadik helyezett is.

Bajnok Borbála
"Mi is jobban betartjuk a kresz szabályait, fel tudunk készülni a jogsiszerzésre és jobban figyelünk a közlekedésben részt vevőkre."

Az egymásra figyelés, az új forgalmi helyzetekhez való alkalmazkodás a közúton még azok számára is elengedhetetlen, akik már régóta, sokszor megszokásból vezetnek.

Polgár Zoltán - szakoktató, Topido Kft.
"Folyamatos tanulásra van szüksége az embernek. Nemcsak azért, mert a jogszabályok változnak. Változik a közlekedési kultúra, magatartás is, illetve változik a forgalom összetétele, más technikák is vannak."

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn legjobb eredményt elérő diákok az országos fordulóba jutottak, melyet április közepén Hajdúszoboszlón rendeznek meg.