Hírek

Közösségi faültetést szerveznek Szombathelyen

2023. március 17., 19:02

Hat helyszínen telepítenek csemetéket az ökoiskolák és -óvodák bevonásával. Az Európai Uniós TOP-pályázatból létrejött kezdeményezés 30 millió forintból valósulhat meg. Erről számoltak be a Városházán megtartott sajtótájékoztatón.

Közösségi faültetést szerveznek Szombathelyen

Ilyen szalagokkal kerítik majd körbe azt a 321 fát, amelyeket a Gayer parkban, a Károly Róbert utcai Perint-parton, a Váci utca játszóterén, a Repülők útján, a Barátság és a Kodály Zoltán utcákban ültetnek el az elkövetkező másfél-két hónapban.

Németh Ákos - fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok
“A kezdeményezésnek a célja az szemléletformálás, oktatás és közösségteremtés. Ennek megfelelően több ökoiskola és óvoda található Szombathelyen, akiket meg is hívtunk ezekre a rendezvényekre.”

A közösségteremtő faültetéssel a természet- és környezetvédelem fontosságára, a légköri szén-dioxid-koncentráció és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére szeretnék felhívni a lakosság figyelmét a szervezők. A kampány során szakmai bemutató és tanácsadás segíti azokat a civil érdeklődőket, akik maguk is szívesen ültetnének fát saját környezetükben.

Horváth Soma - alpolgármester
“A Savaria Városfejlesztési Kft. és az Önkormányzat közösen valósított meg egy TOP-os Európai Uniós projektet, aminek a keretében lehetőség nyílt arra, hogy egy közösségteremtő rendezvényt még meg tudjuk valósítani, és hogyha ez környezetvédő és közben fel tudjuk hívni a figyelmet a faültetések fontosságára, az egy plusz lehetőség.”

Az egyes területeken megvalósuló faültetéseket közösségi programok kísérik majd, amelyekbe az ökoiskolákat és -óvodákat is bevonják. Az időpontokról és a rendezvénysorozat részleteiről a www.szombathelyikozossegek.hu és a www.szombathely.hu weboldalakon lehet tájékozódni.