Hírek

Külső helyszíneken is zajlott a Múzeumok Éjszakája programsorozat

2022. június 28., 18:38

A városi múzeumok mellett a Vas Megyei Levéltár, a Savaria Szimfonikus Zenekar és a MÁV Start is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. A látogatók megnézhették az egykori vármegyei börtönt, és felszállhattak egy mozdony vezetőfülkéjébe.

 

Külső helyszíneken is zajlott a Múzeumok Éjszakája programsorozat

Egymásnak adták a kormányt a látogatók a ma is működő, jól felszerelt, korszerű és üzembiztos járműben a múzeumok éjszakáján. A vasút használja ezt a hatalmas kétéltűt: közúton gumikerekeken gurul, de alkalmas arra is, hogy síneken közlekedjen. Ez volt a Múzeumok Éjszakájának egyik kedvence.

Ámon József - vezető mérnök - MÁV ZRT Szombathelyi Igazgatósága
“Ez a mozdonyműhely, itt igazából két témára fókuszáltunk, egyrészt a baleset-elhárító járművünk bemutatására, ez egy közúti-vasúti baleset elhárító jármű, illetve magának a fűtőháznak mondott mozdonyjavító műhelynek a bemutatására.”

Ez az óriási hangár ottjártunkkor is működött, több kocsi is kényelmesen elfér benne. A vágányokon is jártak többen a látogatók közül - régi és új érdekességekkel is találkoztak. Sláger volt a legmodernebb vasúti kocsi, egy IC plusz.

Takács Gergő
“Nagyon modern, nagyon bejövős, a többi vonat is nagyon tetszett, a régiek is nagyon jók voltak, de ez az új IC vonat ez a legjobb.”

Csoportokat vezettek körbe a Levéltár pincéjében is, ami egykor a vármegyei börtön volt. Itt raboskodtak a betyárok: Savanyú Jóska és a többiek szelleme tán ma is itt jár.

“Húsz évet raboskodik. A váci püspök közbenjárására kap amnesztiát, 1906-ban szabadul. Civil életbe próbál visszailleszkedni, úgy, hogy zsabó volt, Tótvázsonyba telepedett le, 1907-ben azonban írt egy búcsúlevelet és öngyilkos lett.”

Flóra és Csongor az édesapjukkal érkeztek, a Múzeumok Éjszakája több helyszínén is jártak.

Bihari Tamás
“Hát itt meg a börtönt akartam megmutatni a gyerekeknek, kicsit túlzásnak érzem, mert a kislányom most már nagyon fél, úgyhogy lassan tovább megyünk, de nekem nagyon tetszik, igaz, Csongikám, Neked is, jól van. - És mi tetszett legjobban, hogy érzed itt magad? - Hát jól, és az tetszett a legjobban, mikor megnéztük a börtönöket.”

Ezekben a fülkékben nincs sok berendezési tárgy, de a hóhér bizony ijesztgeti a látogatókat a szűk, hűvös folyosókon. Egy szoba pedig a rejtvényeké volt.

“Aztán ha bementünk, 20 minutumunk van, hallanom kell mondatot.”

Aki a megfejtést tudta, az előtt kitárult a cellaajtó, aki nem, állítólag bent ragadt. Odakint deres várta a bátrakat, ezt a fiút bizony elkapták, de végül nem bántották, sok nevetéssel telt a Levéltári betyárkaland.