Hírek

Kultúra-napi díjátadó

2021. január 22., 18:39

Január 22. 1989 óta a magyar kultúra napja annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le, és látta el dátummal a Himnusz kéziratát. Hagyományosan ekkor adják át az önkormányzat által alapított kitüntetéseket a kultúra területén dolgozó szakembereknek. Az ilyenkor szokásos nagyszabású gála a járványhelyzet miatt elmaradt, a négy díjazott szűk körben részesült elismerésben.

 

Kultúra-napi díjátadó

Város és kultúra kapcsolata olyan, akár egy házasság - utalt köszöntőjében Nemény András a díjátadó helyszínére, a Városháza házasságkötő termére.

Nemény András - polgármester
"Merthogy a város nem tud meglenni kultúra nélkül. Ha így van, akkor az színtelen, szürke, monokróm valami, amiért nem érdemes városnak lenni, egy lélek nélküli valami. A kultúra sem tud lenni város nélkül, szabad, kósza lélek lenne, test nélkül. De nem is a város az érdekes, hanem a közösség. Közösség nélkül nincs kultúra."

Aki ezt a hivatást választotta, szerelemből tette. Ezeket a példaártékű életpályákat jutalmazzuk, fogalmazott a polgármester, megköszönve a kultúra területén dolgozók odaadó munkáját. (5:15) A Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj I. fokozatát kapta Horváthné Kupi Ildikó, a Berzsenyi Dániel Könyvtár olvasószolgálati osztályának vezetője. 1985-ben kezdett dolgozni fiókkönyvtárosként.

Horváthné Kupi Ildikó - olvasószolgálati osztályvezető, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Mindig nagyon elkötelezett voltam, szerencsésnek mondhatom magam, mert azt csinálhatom, amit általános iskolás koromban kitaláltam magamnak. Ráadásul a könyvtári tájékoztató munka volt mindig a feladatom, és a szívemhez ez áll legközelebb. Közvetlen visszacsatolást kap az ember az olvasóktól."

A Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj II. fokozatát vehette át Bögölyné Szakály Magdolna, aki igazgatói titárként 34 éve a Szombathelyi Képtár munkatársa.

Bögölyné Szakály Magdolna - titkárnő, Szombathelyi Képtár
"Nagyon jó a kapcsolatom a kollégákkal, sőt, minden igazgatóval, aki mellett dolgoztam, nem is tudnék kiemelni senkit, aki a kedvencem lenne, mindenki más típusú vezető volt, de igyekeztem alkalmazkodni mindenkihez, és nagyon szerettem velük együtt dolgozni."

Ugyancsak a Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj II. fokozatával ismerték el Mayer Rudolf munkáját. A mozi- és a mozgóképkultúra megkerülhetetlen alakja Szombathelyen, 2007 óta az AGORA Savaria Filmszínház vezetője.

Mayer Rudolf - mozgókép szakági vezető, AGORA
"Úgy érzem, a díjat nem én kaptam, hanem az a közösség, amely az elmúlt 20-30 évben mellettem, velem volt, ebbe beletartoznak az oktatóim, és azok is, akik korábban üzemeltették ezt a filmszínházat."

A Kultúra Támogatásáért díjban idén Gerecs László, a Vizesember Kft. ügyvezetője részesült. A kezdetektől odaadóan támogatja az AGORA rendezvényeit, a táncversenyeket és a karnevált. Kultúra iránti vonzódása édesapjától eredeztethető, aki legendás népművelő volt.

"Isten, áldd meg a magyart!"

Az ünnepségen levetítették a Himnuszt, sajátos feldolgozásban. 32, a kultúra területén dolgozó helyi szakember és művész szavalja el soronként Kölcsey költeményét. Megjelenik mások mellett Jordán Tamás jelenlegi és (3:08) Szabó Tibor leendő színházigazgató, (1:24) Csapláros Andrea múzeumigazgató, (1:57) Veres Gábor szobrász, (2:23) Merklin Ferenc, a Kanizsai-gimnázium igazgatója, magyartanár és (1:31) Kirchknopf Gergő, az Ocho Macho énekese. Az összeállítás megtekinthető az önkormányzat Facebook-oldalán, és műsorára tűzi a Szombathelyi Televízió is.