Hírek

Kutatást és oktatást segítő eszközöket szerzett be az ELTE Savaria Műszaki Intézete

2022. június 02., 18:28

Közel félmilliárd forintos fejlesztésről számolt  be az ELTE Informatikai Karának Savaria Műszaki Intézete sajtótájékoztatón és szakmai napon. A Kompetencia Központ kutatási és oktatási infrastruktúra-fejlesztési eredményeinek interaktív bemutatóján elhangzott, az egyetem partnervállalatai számára is új lehetőségek nyílnak meg.

 

Kutatást és oktatást segítő eszközöket szerzett be az ELTE Savaria Műszaki Intézete

„Ígéretet kaptunk, hogy a gépészmérnök képzés megszületik a kormányzat és a város támogatásával.”

2015-ben elindult a gépészmérnök-képzés, majd az informatikai kar, külföldi hallgatók is jönnek, most pedig a kutatásfejlesztés is gyakorlati fázisba ért – mondta el a partner nagyvállalatok nevében az egyik szombathelyi cég vezetője a közel félmilliárd forintos kutatási és oktatási infrastruktúra-fejlesztés eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.

Nemény András polgármester szerint a képzés és az egyetemmel való együttműködés a város javát szolgálja, ezért is ad hozzá Szombathely évente 132 millió forint támogatást.

Nemény András - polgármester
„Aki komoly ember és komoly tudást birtokol, az nem csak letudni akar egy ilyen feladatot, hanem előre megy és a jövőbe fektet, és aki innovációt hoz, és teljesítményt hoz, az a tudásra alapoz, az a tudományos életet tartja szem előtt, és gyakorlati hasznot hoz a város részére.”

A Szoftver- és Adatintenzív Szolgáltatások Kompetencia Központ a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával az oktatást és a kutatást is nagyban segítő eszközöket szerzett be, ezeket a gyakorlatban is bemutatták. Az ipari ívhegesztő, valamint a kollaboratív, azaz az emberekkel biztonságosan együttműködő, oktató robot mostantól egy együttműködési megállapodás keretében áll a laborban a hallgatók és a kutatók rendelkezésére.

Kollár László – igazgató, ELTE Savaria Műszaki Intézet
„Amit ma átadtunk, két nagyon komoly eszközről van szó, az áramlástani labornak a fő eszköze, a szélcsatorna, illetve a hegesztőlaborban a hegesztő robot. A szélcsatornával áramlástani vizsgálatokat tudunk végezni, amiben egyedülálló, hogy jegesedési folyamatokat is tudunk vele vizsgálni. Ilyen Magyarországon nincsen, sőt a környező országokban sem. Legközelebb Németországban tudunk ilyenről.”

A szélcsatorna különlegessége, hogy az áramló levegő fagypont alá hűthető, a jegesedési folyamatok modellezésére használható, így fontos szerepet kap az alap- és mesterszakos hallgatók képzésén túl a kutatási és ipari projektekben, akár nemzetközi együttműködésben.