MNB - 2
MNB

Hírek

Kutatók éjszakája

2021. szeptember 27., 19:05

Mintegy harminc helyszínen várták kísérletekkel, különböző bemutatókkal az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján az ELTE SEK épületében. Ezúttal a pszichológiai, pedagógiai intézet is bekapcsolódott a programba, amely idén félezer látogatót vonzott.

 

Kutatók éjszakája

Háromdimenziós képeket lát most a tizenkettedikes Németh Péter, ezeket próbálja megérinteni. A TDK standjánál lehetett kipróbálni ezt a speciális szemüveget.

Németh Péter
“Itt vannak elrejtve úgymond képek, és úgymond azokat látom, ezeket ki lehet nagyítani is, kicsinyíteni is, meg lehet fogni a tenyeredbe, és ez nagyon élethűnek látszik.”

Több nagyvállalat adott ízelítőt a gyár működéséből az ELTE SEK aulájában. Izgalmas feladatok, látványos bemutatók fogadták a fiatalokat az egyetem épületében.

Lenkai Nóra - rektori biztos - ELTE Savaria Egyetemi Központ
“Ezen az estén most főleg a műszaki és a természettudományi területre fektettük a hangsúlyt, hiszen azt látjuk, hogy a műszaki és természettudományi területek iránt egy kicsit csökken az érdeklődés a fiatalok körében, ezért mi azt gondoltuk, hogy kedvet szeretnénk nekik hozni arra, hogy ezen a területen tudjanak tovább tanulni, és esetleg ezekben a tudományokban tudjanak elhelyezkedni.”

Az egyetem kabalafigurájától még ölelést is kaptak az érdeklődők, de a hőmanóval is lehetett találkozni.

Kocsis Tóth Ildikó - sajtószóvivő - Szombathelyi Távhőszolgálatató Kft.
“A Szombathelyi Távhőszolgálatatónak van egy “Zöldülj velünk” nevezetű programja, amit talán ismernek is a nézők, hosszú évek óta dolgozunk azért, hogy minél több ismeretet tudjunk átadni a város lakóinak a távhőszolgáltatóról, a környezettudatosságról, és megragadunk minden olyan alkalmat, ahol meg tudunk jelenni.”

Képeket kellett kirakni a cég ajándékaiért.

“Ez nagyon jól sikerült!”

A legtöbb helyen ajándék lufival gazdagodtak a résztvevők, de itt például a víz erejével kivágott, logós kulcstartót vihettek haza a műszaki intézet egyik laborjából. A sporttudományi tanszéken is ügyeskedhettek a kicsik és az egyetemi hallgatók is.

Tasnádi Renáta - hallgató, ELTE SEK
“A Kutatók éjszakáján már negyedik alkalommal veszek részt, és minden évben találok olyan programot, ami nagyon jó, és kifejezetten érdekel, most a kedvencem a sport szekcióban az erőplatón való részvétel, hiszen mint sport szakos hallgató, nem nagyon juthatunk hozzá ezek használatához, és itt kipróbálhatjuk.”

Most először bekapcsolódott a Kutatók éjszakájába az E épület is, ahol pszichológiai témájú előadás zajlott.

Pergelné Remete Eszter - egyetemi adjunktus - ELTE PPK Szombathelyi Pedagógiai, Pszichológiai Intézete
“Ez a demonstrációs célú videó akkor készült még, amikor jelenléti oktatás zajlott a tavalyi évben, és sikerült egy klasszikus fejlődéslélektani kísérletet óvodások bevonásával elvégeznünk, és ebben a hallgatók nagyon aktív szerepet töltöttek be, ezt szeretnénk most a nagyközönségnek bemutatni.”

A maszk használatot és a védettségi igazolványt kérték az épületben a  Kutatók éjszakájára látogatóktól, talán emiatt is voltak a szokásos 900-nál kicsit kevesebben: ezúttal mintegy félezer érdeklődő érkezett.