
A szalafői kerített ház 1975 körül került a Múzeumfaluba. Akkor rakták rá a zsúpot is. Az eredeti tető mára sok helyen annyira tönkrement, hogy javítani kellett. Ezt végezték a hétvégén a szakemberek.
A megfelelő kialakítású tető és a jó minőségű alapanyag is fontos ahhoz, hogy tartós zsúp fedje a házat.
"Nem érett meg teljesen a szalma. Viaszérésében. A szalma ne szívni akarja a vizet, hanem lepergetni."
A Skanzenben a hétvégén bárki kipróbálhatta a zsúpolást. A házak mellett pedig a szalma sokoldalú felhasználásával is megismerkedhettek kézművesek segítségével. Mint a mesterek mondják: ma is van igény ezekre a termékekre.
Kornhofer Péter, Kőszeg
Én azt szeretném ha ez a mesterség nem halna ki. Ezért próbálok oktatásokra járni ahová hívni és továbbadni az ismeretet.
A mesterek a Skanzen új programjának részeként tartottak bemutatót. Minden hónap második hétvégéjén, szombaton délután különféle népi hagyományokkal, kézműves technikákkal, módszerekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
Horváth Sándor, néprajzkutató, szervező
Amíg eddig működött úgy a dolog, hogy a népi iparművészek, népi mesterségeket elsajátítók eljöttek és bemutatóztak, és árulták a portékáikat. Most odajutottunk, hogy akit érdekel a dolog az szeretné a gyakorlatban megtapasztalni ennek a nehézségeit, gyönyöreit. Indíttatást, bíztatást kapni, hogy otthon is megpróbálja.
A programokkal egyidőben termelői piac is működik. Bio, natúr, házi, kézi módszerekkel készített portékák közül lehet válogatni, kóstolni.





























