Hírek

Lépcsőfutó bajnokság és családi nap a Víztoronynál

2021. szeptember 27., 19:03

Alig másfél perc alatt feljutott a leggyorsabb tűzoltó légzőkészülékben és teljes menetfelszerelésben a Víztorony tetejére a szombaton megrendezett 4. megyei lépcsőfutó bajnokságon. 36-an álltak rajthoz, és hat civil induló is nevezett. Délután jó hangulatú családi napot tartottak a szomszédos KRESZ parkban, elektromos kis autókkal bővült a járműpark.

 

Lépcsőfutó bajnokság és családi nap a Víztoronynál

A bemelegítés után beöltözés következett teljes menetfelszerelésbe - némi segítséggel.

Aki légzőkészülékkel futott, plusz 25 kilót cipelt magával. Pedig a Víztorony meredek csigalépcsőjén utcai ruhában, normál tempóban sem kis teljesítmény feljutni.

Balogh Eszter - szóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
"Az idén 36 versenyző áll rajthoz, köztük önkéntes és hivatásos tűzoltók, újdonság, hogy idén civilek is rajthoz állhatnak, hatan vállalkoztak erre. Két hölgy induló lesz, a többiek férfiak. A legidősebb 59 éves, a legfiatalabb 17 éves."

Korábban a 14 emeletes épületben rendezték a versenyt, idén először a felújított Víztoronyban mérkőztek meg a lánglovagok. 251 lépcsőfokot kellett megtenni, 45 méter magasságig.

"Húzd meg, mindjárt vége, gyere! Gombot, gombot, nyomd a gombot!

175 lépcsőfok után vált igazán nehézzé a verseny.

Bognár Dávid - Kőszegszerdahelyi ÖTPE
"Nagyon nehéz, a combom nagyon elfáradt a végére. A közepéig jól bírtam, de utána már nem ment úgy, ahogy szerettem volna, ettől függetlenül fönn vagyok."

A leggyorsabb légzőkészülékes futó Horváth András Attila, a szombathelyi hivatásos tűzoltóparancsnokság tűzoltója lett, 1 perc 25  másodperccel, a légzőkészülék nélküli versenyzők között Kertész Bálint volt a legjobb a Jánosházi ÖTE kötelékéből 1 perc 8 másodperccel, míg a leggyorsabb civil futó Sarkadi Lehel lett 52 másodperccel.

"Szólítsd a lusta napot, ébredezni kéne."

Délután családi nappal folytatódott a Víztorony környéki forgatag. Bujtás Ervin és Galambos Berni interaktív gyerekkoncertjén sokan bekapcsolódtak a játékos éneklésbe. Közben az asztaloknál KRESZ-totót tölthettek ki a gyerekek a szülők segítségével. Aki sikerrel járt, saját, névre szóló jogosítványt kapott.

Jászberényi-Horváth Renáta
"Hát így felnőttként is eléggé feladták nekünk a leckét, megizzasztott minket, igen."

Jászberényi Nóra
"Tudod, hogy milyen szuper autók lesznek itt most? Elektromos autók. Várod már, hogy kipróbáld? Igen, nagyon."

Az APTIV jóvoltából három elektromos autóval bővült a kölcsönözhető járműpark, amit ünnepélyesen használatba is adtak a gyerekeknek. Ügyességi pályán mehettek végig gokartokkal és az új járgányokkal. Közben testösszetétel-mérés, arcfestés, kézműveskedés, várta a családokat.