Hírek

Levedulaágyást hozott létre a Szombathelyi Belvárosért Egyesület a napokban

2023. június 06., 20:01

Levedulaágyást hozott létre a Szombathelyi Belvárosért Egyesület a napokban. A szervezet civil összefogással azért jött létre tavaly, hogy zöldítse, élhetőbbé tegye a belvárost. Az első nagyobb kezdeményezésük ez a virágsziget, amit önkéntesek gondoznak majd.

Levedulaágyást hozott létre a Szombathelyi Belvárosért Egyesület a napokban

Földcserével kezdődött a munka pénteken a Nagyszálló mögötti parkoló terelőszigetein.

Mintegy 30 m3 törmelékes földet termelt ki a markológép, majd humuszt hoztak a helyére. A közterület-felügyelet a munka idejére lezárta a parkolót, ezt kihasználva a SZOVA újrafestette a zebrákat és a várakozóhelyeket. 700 tő levendulát szerzett be az egyesület, hogy szebbé tegye a területet. A kezdeményezés széles körű összefogással, adományok, felajánlások segítségével valósult meg.

Farkas Balázs - elnök, Szombathelyi Belvárosért Egyesület
"A levendulás abszolút egy összefogás eredménye. Az ehhez szükséges közel egymillió forintot adományokból gyűjtöttük össze, és sok olyasmit, ami a későbbiekben szükséges ahhoz, hogy a levendulás fennmaradjon, az is felajánlás. Köszönjük a városnak, hogy a SZOMPARK beveszi az öntözési rendben ezt a kis virágszigetet, a gyomtalanítást maga az egyesület fogja megoldani."  

Az ültetés már pénteken délután elkezdődött, és szombaton folytatódott. Az egyesület tagjai és önkéntesek vettek részt a növények telepítésében. A szervezet tavaly alakult 11 alapító taggal, belvárosban élő civil embereket tömörít, akik szigorúan politikamentesen a környék szépítését, zöldítését tűzték ki célul.

Farkas Balázs - elnök, Szombathelyi Belvárosért Egyesület
"Tavaly ősszel alapítottuk a Szombathelyi Belvárosért Egyesületet, hogy zöldítsük, szebbé tegyük a belvárosi környezetet, olyan dolgokért tenni, amivel lehet, hogy a városvezetés nem foglalkozik, mert apró-cseprő, de az itt élőknek bántja a szemét."  

Az ágyás elkészült, a hétfői eső alaposan meg is öntözte. Mivel a növényeket folyamatosan metszeni kell, e köré közösségi programokat is terveznek, például levendulaszüretet. Az egyesület céljai között szerepel még a Belsikátorban található városkapu újrafestése, továbbá kutyaitató tálak kihelyezése a Fő téri üzletek elé, hogy a négylábúak felfrissülhessenek a kánikulában.