Hírek

Lezárult a 3,6 milliárd forint értékű Rába-völgy árvízvédelmi program

2021. október 01., 21:08

Lezárult a Rába-völgy árvízvédelmi fejlesztését célzó, 3,6 milliárd forint értékű beruházássorozat, mely az Észak- és Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság együttműködésével valósult meg. Szentgotthárdtól Győrig kilenc helyszínen létesültek védtöltések, megerősítették a gátakat, zsilipek, szivattyúrendszerek újultak meg, ezáltal jelentősen nőtt a folyó mentén élők árvízi biztonsága.

 

Lezárult a 3,6 milliárd forint értékű Rába-völgy árvízvédelmi program

Másodpercenként 500 liter vizet képes átemelni az a két új szivattyú, amit Körmenden, a Büdös-ároknál helyeztek üzembe. Nagy eső esetén már nem kell elöntéstől tartani, a csapadékvíz biztonsággal a Rábába jut. A régi, rosszul záró zsilip helyére újat építettek, a jobb parton pedig 382 méter hosszan vasbeton támfallal erősítették meg a töltést.

Bebes István - polgármester, Körmend
"Egy olyan biztonságot jelent az elkövetkező időszakra, ami egyrészről a városban összegyűjtött csapadékvizet hivatott a Rábába juttatni, másrészt a megemelt töltés lehetővé teszi, hogy az emberek biztonságban tudjanak élni."

Szentgotthárdon megerősítették a töltéseket, átépítettek két zsilipet, Sárváron szivattyúállást alakítottak ki.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"A legnehezebben védhető és legkockázatosabb töltésszakaszok most megújultak, jelentősen csökkent az árvízi kockázat ezeken a szakaszokon. Olyan mértékű már a kiépítés, hogy árvízkor szinte védekezési munkát sem igényel, így erőinket ezekről a szakaszokról át tudjuk csoportosítani azokra a szakaszokra, amelyek ebbe a fejlesztési projektbe még nem kerültek be."

A Sárvár alatti folyószakaszon öt település védelméről gondoskodtak, Csöngén és Kemenesszentpéteren védekezésre alkalmas magaspartokat alakítottak ki, ahol ideiglenes védvonal épülhet, Ostffyasszonyfán, Pápocon és Kenyeriben pedig körtöltéseket létesítettek.

Németh József - igazgató, Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Három településen 6400 méter hosszan 82 ezer m3 anyagot építettek be a kivitelezők."

19 évet kellett várni a Rába-völgy árvízvédelmi fejlesztésére, de végre megvalósult, fogalmazott az ünnepélyes átadón a főigazgató.

Láng István - főigazgató, Országos Vízügyi Főigazgatóság
"Azt látni, hogy végre van normális töltés, van normális szerkezet, átlátható szivattyúzási lehetőség, és egyértelműen kijelenthető, hogy megnőtt a biztonság. Bátran szembenézhetünk azzal az 520 cm-es árvízszinttel, ami 2009-ben megdöntötte a térségi rekordot."

Harangozó Bertalan kormánymegbízott a vízügyi szakemberek munkáját méltatta, és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő is a mérnöki szakma dicséretének nevezte az átadó napját. A kivitelező részéről Kovács Tamás ügyvezető a megújult védvonalak társadalmi szerepére hívta fel a figyelmet, hiszen azokat békeidőben kerékpárosok, futók, kutyasétáltatók vehetik birtokba. A Rába-völgy árvízvédelmi projekt 3 milliárd 590 millió forint uniós és kormányzati támogatással valósult meg. Már előkészítés alatt van a folytatása, melyben további töltésfejlesztéseket terveznek Szentgotthárdon és Körmenden.