Hírek

Lezárult az idei országos TeSzedd szemétszedési akció

2021. október 25., 18:43

Október 18-24 között intézmények, közösségek, civil szervezetek gyűjtötték Szombathelyen is a hulladékot, tisztították meg környezetüket. A programra regisztrálók maguk választhatták ki azt a területet, ahol takarítani akartak. Az ehhez szükséges zsákokat és kesztyűket a szervezők biztosították.

 

Lezárult az idei országos TeSzedd szemétszedési akció

Gumikesztyű, nejlonzsák és a környezetért tenni akaró önkéntes – egyik hozzávaló sem hiányzott pénteken a várost átszelő patak mentén. A Perintparti Szó-Fogadó Waldorf iskola tizenegyedikesei szedték a szemetet.

Koppány György – tanuló, Perintparti Szó-Fogadó Waldorf Iskola
„Kaptunk zacskókat és kesztyűket, és most tisztítjuk itt a helyet. Szedtem üveget, zacskókat, nejlontáskákat, aluminium dobozokat, sajnos itt bármilyen szemetet meg lehet találni.”

Iskolájuk közelében rendszeresen takarítják a diákok a patakpartot, ott most alig találtak szemetet. Távolodva viszont gyorsan teltek a zsákok. Valószínűleg a közeli építkezésről is fújt ide hulladékot a szél. Ez a szakasz terítve volt műanyagokkal, mindet összeszedték.

Molnár Szabolcs – osztálykísérő kézműves tanár, Perintparti SzóFogadó Waldorf Iskola
„Tavasszal, a tavaszi ünnepen mi minden évben megtisztítjuk a helyet, mert itt egy énekes felvonulás van, ahol megünnepeljük, egyrészt hogy a szép környezet újra kivirágzik, másrészt úgy gondoljuk, hogy a gyereknek fontos az, hogy a természettel együtt éljen.”

Az iskola először csatlakozott az országos Teszedd akcióhoz. A tanév elején rendszeresen tartanak témahetet, ami idén a fenntarthatóságról szólt. Ennek keretében döntötték el a tizenegyedikesek, hogy elvállalják a patakpart nagytakarítását.

Görcz Gergely – tanuló, Perintparti SzóFogadó Waldorf Iskola
„Szerintem rendkívül fontos, hogy a gyerekek azt lássák, milyen gyönyörű a világ, ha teszünk érte és megtisztítjuk. Ezért is fontos, hogy ezzel példát mutassunk akár a Waldorf iskolában tanuló kisebb diákoknak. Így ők is látni fogják, hogy milyen fontos a környezet védelme, másrészt milyen szép lesz, ha megtisztítjuk.”

A fiatalok gyorsan és jól dolgoztak. Elmondták, annak ellenére, hogy mások után takarítottak, környezetük érdekében szívesen tették. De a legjobb az lenne, ha a hulladék nem a természetbe, hanem a megfelelő gyűjtőedénybe, majd a szeméttelepre kerülne.