
Ki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik - tartja a mondás. A hagyomány szerint a libák leplezték le a rejtőzködő Mártont, amikor püspökké akarták választani, innen is származhat ez a libafogyasztás szokása. A legtöbb családban kerül az asztalra ilyenkor libaétel. A húsboltokban nagy a kereslet ilyenkor a libahús iránt.
Csejtei László – üzletvezető, Lacihús 2006 Bt.
„Általában az összes forgalom 80 százalékát ilyenkor bonyolítjuk le ebben a két hétben. Nyilván minden megtalálható nálunk egész libától elkezdve, fagyasztva, frissen. A libacomb ugye, amiből jelentős mennyiséget, több száz kilót eladunk ebben a két hétben. Tehát ez jellemző most már évek óta, amikor ténylegesen viszik, tehát nem sajnálják rá a pénzt.”
Nemcsak a húsboltok, hanem az éttermek kínálata is megváltozik kissé Szent Márton ünnepe környékén. A legtöbb helyen gondolnak a hagyományra, és ínycsiklandozó, libából készült ételekkel várják a vendégeket.
Hódi Imelda – üzletvezető, Café Móló
„Mi igyekszünk, mint minden másban mindig újítani, tehát nem ajánljuk mindig ugyanazt. Természetesen minden libanap, ez most már évek óta hagyomány, hogy minden Márton-napkor egy másfél héten keresztül körülbelül libanapi ajánlatok vannak, ezek különféle ajánlatok, picit illeszkednek a mediterrán hangulatú éttermünkhöz is, de természetesen a magyar hagyományokhoz is.”
Márton napja jelentette a földművesek számára az év végét, és ekkor kapták meg az alkalmazottak az éves bérüket és mellé 1-1 hízott libát, mivel a szárnyasok éppen erre az időszakra érték el a megfelelő súlyt. Az őszi szüretből származó újborok is ekkorra forrtak ki a pincékben, így a módosabb gazdáknál a libalakomát friss borral öblítették le.





























