
„Jó étvágyat kívánok... Köszönjük szépen, viszont kívánjuk!”
A Gazdag Erzsi Óvoda Tulipán csoportjában a kis Szonja kívánt mindenkinek jó étvágyat a szerdai ebédhez. Libából készült a leves, hiszen november 11-e Márton napja. Hogy mi köze a libáknak a savariai születésű szent püspökké válásához, már az ovisok is tudják.
Horváth Kata
„Elbújt a libaólba, egyszer csak elkezdtek gágogni a libák, amikor az urak elindultak megkeresni Mártont. Egyre hangosabban gágogtak és a végén megtalálták és nem volt más választása, püspökké avatták.”
Az óvodában nagy hangsúlyt feketetnek Szent Márton életútjának és szellemiségének megismertetésére a kicsik körében.
Merőtes Zsófia – óvónő
„Elmeséltük, hogy Szent Márton itt született a mai Szombathelyen, mondtam nekik, hogy régen ezt Savariának hívták, majd Tours püspöke lett. Nagyon élvezik, szeretik ezt a témát a gyerekek, közel áll hozzájuk és nagy élvezettel tudják ezeket a játékokat játszani.”
Márton napján az éttermekben is többféle libaételt kínálnak. Az egyik szombathelyi vendéglátóhelyen déltájban futószalagon hagyták el a konyhát az ínycsiklandozó, libás fogások.
Hódi Imelda – üzletvezető, Café Móló
„A liba maga egy kicsit drágább étel, mint általában a szárnyasok, úgyhogy nehezebb eladni, ezért aztán étlapunkon ezért nem is szerepel, de ilyenkor a vendégek nagy szeretettel választják mégis.”
Estére várják a nagyobb rohamot, hiszen rengetegen foglaltak asztalt. Akik pedig libából készült ételeket választanak, azoknak egy kis ajándékkal is kedveskedik az étterem.





























