Hírek

Ma is van lehetőség Szent Margit példája szerint élni

2023. január 19., 19:19

Erről beszélt diákoknak Székely János megyéspüspök Kőszegen. Magyarország és a domonkos szerzetesnővérek védőszentjére, Árpád-házi Szent Margitra emlékeztek a vasi kisvárosban szerdán.

Ma is van lehetőség Szent Margit példája szerint élni

Az ünnepség püspöki szentmisével vette kezdetét a kőszegi Jézus Szíve-templomban. Szentbeszédében Székely János megyéspüspök kiemelte: Szent Margit - bár királyi családból származott - nem élt elkényeztetett életet. Kereste a lehetőséget a böjtre, önmegtagadásra, együtt érzett a szenvedőkkel, ápolta a betegeket, lángolt benne az Istenszeretet.
 
Székely János - megyéspüspök
Minket is arra tanít, hogy vegyük észre azt aki bajban van, ne menjünk el mellette. Arra tanít, hogy érezzünk együtt azzal akit kigúnyolnak, bántanak. Ha így élünk akkor a mi éltünk is olyan lesz mint a ragyogó drágakő.
 
Január 18. ünnep a magyarországi domonkos nővérek számára, hiszen védőszentjük az Árpád-házi királylány, aki Magyarország védelmezője is egyben.
 
Egyed Bernadett Rita OP - igazgatóhelyettes
Azt amit a szülei elhatároztak, az Isten elfogadta, azt ő is elfogadta. Én ebben látom  nagy példának, hogy az amit mindenki kap feladatot ott ahol él, azt elfogadni és beleállni.
 
A szentmisét követően a Szombathelyi Egyházmegye katolikus iskoláinak és a domonkos nővérek által fenntartott hódmezővásárhelyi iskola diákjainak részvételével megrendezett versennyel folytatódott a nap. A tanulók Szent Domonkos életével és munkásságával kapcsolatos ismereteikről adtak számot. Székely János megyéspüspök beszélgetett a diákokkal, és válaszolt például az ördögűzéssel, gyógyítással, családon belüli erőszakkal kapcsolatos kérdéseikre.