Hírek

Magyarországon nem kötelezi jogszabály az autósokat,hogy téli gumira váltsanak

2023. november 16., 21:18

Magyarországon nem kötelezi jogszabály az autósokat, hogy a hideg idő beálltakor téli gumira váltsanak. Ennek ellenére az ügyfelek sűrűn váltják egymást a szolgáltatóknál, noha az időjárás jóval enyhébb annál, mint amit novemberben megszokhattunk. A szakemberek is ajánlják a cserét, mert téli útviszonyok között az évszaknak megfelelő abroncs használata biztonságosabb.

Magyarországon nem kötelezi jogszabály az autósokat,hogy téli gumira váltsanak

A szomszédos Ausztriával ellentétben nálunk nem kötelezi jogszabály az autóvezetőket, hogy téli gumira cseréljék a nyári garnitúrát, de a téli gumi hideg időben sokkal jobb tapadást biztosít, és ez akár életeket is menthet.

Horváth Tibor - ügyvezető, Magyar Gumiszerviz

“Téli gumi cseréje az mindenképpen 7 Celsius fok alatt javasolt. Ez az idő már elérkezett. A legtöbb ügyfelünk meg is tette. Nagyjából a 70% környékét érjük el hamarosan itt az átszerelések kapcsán, tehát mindenképpen javasolt most már a kerekek cserélése.”

Hogy csökkentsük az autógumik kopásának mértékét, érdemes a futóművet is ellenőriztetni. Ebben a műhelyben az autósok közel harmada él ezzel a lehetőséggel. Néhányan, akik keveset autóznak, négyévszakos garnitúrát használnak, de nekik is célszerű évente ellenőriztetni a gumik állapotát. Ha az abroncsok elhasználódtak, elöregedtek, bordázottságuk megkopott, a balesetek megelőzése érdekében jobb, ha megújítjuk felszerelésünket.

Horváth Tibor - ügyvezető, Magyar Gumiszerviz

“Több szempontot is figyelembe kell vennünk egy gumicserénél. Az egyik, a guminak a korát kell figyelembe vennünk. Magyarországon olyan tíz év környékén ajánlott lecserélni egy gumiabroncsot. Ausztriában ez a szabályozás sokkal szigorúbb. Ott hétéves korhatárt kérhetik számon rajtunk az ottani hatóságok.”

Ausztriában november 1-től április 15-ig kötelező legalább 4 mm profilmélységű téli gumi használata a személyautókon. Emellett a járművezetőknek hólánccal is rendelkezniük kell ebben az időszakban.