Hírek

Május 3-án, hétfőn elkezdődik Szombathelyen a lomtalanítás

2021. április 29., 13:58

A lakosság megszabadulhat azoktól a feleslegessé vált tárgyaktól, amelyek a kommunális hulladékgyűjtés során nem szállíthatók el, mert nem férnek el a gyűjtőedényben. Idén változtak a lomtalanítási körzetek és az időpontok is, erre érdemes figyelni. Bizonyos hulladéktípusokat ezúttal is tilos lesz kirakni.

 

Május 3-án, hétfőn elkezdődik Szombathelyen a lomtalanítás

Idén a járványhelyzet miatt némi késéssel kezdődhet meg a lomtalanítás, ugyanis a SZOVA és a SZOMHULL dolgozói közül is többen megbetegedtek. Május 3-án, hétfőn Oladfalu 13 utcájában indul az akció. A gyűjtés hétköznaponként és néha szombaton is zajlik, egészen őszig.

Toufik Roland - ügyvezető, SZOMHULL Kft.
"Honlapunkon és Facebook-oldalunkon fent van az összes változás, arra kérném a lakosságot, ott tájékozódjon. Május 3-tól szeptember 25-ig tart az idei begyűjtés."

A lomtalanítás napján reggel 7 óráig kell a ház elé kipakolni a limlomot. Az akció a lakosságra és a lakóingatlanokra vonatkozik, így intézmények, garázstulajdonosok, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe. Az előző évek tapasztalatai szerint gyakori a guberálás, hogy ezt megelőzzék, közterület-felügyelők járőröznek majd az érintett körzetekben.

Ágoston Sándor - irodavezető, Szombathelyi Közterület-felügyelet
"Amikor meg van hirdetve a lomtalanítás, előző nap és a lomtalanítás napján is folyamatos és visszatérő járőrszolgálatot fognak a kollégáim ellátni, hogy megelőzzék a hulladék szanaszét hordását."

Nem lehet kihelyezni a kerti hulladékot, az állati tetemet, trágyát, bontott autóalkatrészt, építési törmeléket, lapátos hulladékot, gumiabroncsot, elektronikai-, kommunális- és veszélyes hulladékot. Aki mégis megteszi, szabálysértési eljárás indulhat ellene. Ki lehet tenni a fa-, műanyag-, papírhulladékot, ruhaneműt, fémet, bútorokat, szőnyeget, használt matracokat, amelyek a szabványos gyűjtőedényekben nem férnének el. A lomtalanítási körzetek listáját a Savaria Fórum eheti számában is elolvashatják.